Voor het eerst in de bijen

P1230573

Henk legt wat uit en kijkt naar de eitjes, larfjes en gesloten broed (ook wel broed in alle stadia genoemd of BRIAS). Foto: Mathijs Herremans. 10 april 2015.

Vrijdag 10 april ben ik met imker Henk van Akkies Tuin naar mijn bijen geweest om ze over te hangen in mijn kast. Ook was ik erbij bij het volk van Frank en Helena. Ik heb een volk op 7 ramen en zij op 10 ramen. We werken met 11 raamskasten omdat dat de natuurlijke afstand is van de ramen; hart op hart namelijk 35 mm in plaats van 38,5 mm. Vaak wordt 38,5 mm gebruikt. Ik lees vaak over iets wat natuurlijk is voor bijen dat het dan meer voor- dan nadelen heeft. Ik heb bij mijn volk de koningin niet gezien, maar Henk had haar die avond ervoor nog gezien, het zal wel goed zijn. Tijdens het overhangen naar de kast raken de bijen een beetje in de war en steken hun kontje omhoog en laten de nasonovklier zien waar de geur van dát volk uitkomt om de bijen te laten weten dat ze daar moeten zijn. Ze deden dit ook op de vliegplank.

P1230577

Hier steekt een werkster heel mooi har kontje omhoog en laat de nasonovklier zien en de geur eruit komen om de andere bijen van het volk te “roepen”. Foto: Mathijs Herremans. 10 april 2015.

Ik mocht een raam vast houden en dat is toch best zwaar. Moet je eens nagaan als je een volk vol met bijen hebt en een raam vol met honing. Soms moet je een hele kamer optillen, dat is nog veel zwaarder. Daarom zijn de honingkamers ook maar half vergeleken met de broedkamer omdat het anders niet te tillen is. Ik mocht ook een raam afslaan in de bak, dat was leuk alle bijen vallen dan van het raam af in de kast. We gingen in de kast van Frank en Helena de bijen overhangen. Daar heb ik wel de koningin gezien, ook zijn die bijen iets meer oranje, dus van oorsprong zal er Buckfast (hybrideras) of ligustica (Italiaansras) in zitten (buckfast is ontstaan vanuit ligustica). Ik heb wat meer Carnica (Oostenrijksras en verder naar het oosten) erin zitten.

P1230580

Ook hier “roepen” de bijen hun andere soortgenoten. Foto: Mathijs Herremans. 10 april 2015

Ook zit er verschil tussen onze volken, dat is wel leuk! Dan kunnen we de verschillen merken. Ik heb daarna nog meegekeken naar het overhangen van twee volken van iemand anders. En dat waren wat onrustigere bijen. Henk had die wel aan ons willen verkopen, omdat het goede volken zijn, maar voor een beginner is het niet zo fijn.

De cursus was zaterdag verplaatst naar 10 april. Ik had dus eigenlijk 2 keer cursus. We gingen bij de cursus volken verenigen, helemaal snappen doe ik het nog niet, want die leraar Joep ging zo snel en ik had een beetje het idee alsof we het allemaal meteen moesten weten en kunnen. Eerst ging Joep het op het whitebord uitleggen. Daarna trokken we onze pakken aan gingen naar buiten waar Joep het nog allemaal uitlegde. Heel snel en niet iedereen kon het zien, maar uiteindelijk is het toch gelukt. We moesten de koningin in de zesramer zoeken en in een koninginnenkluisje stoppen. Frank maakte de kast open en wrikte het eerste raam los en wilde het pakken en werd gelijk gestoken in zijn handschoen waarop Frank zei: “We hebben een agressief volk.” En dat herhaalde ik toen lachend.

P1230595

De koningin van het bijenvolk van Frank en Helena. Foto: Mathijs Herremans. 10 april 2015.

Ik heb toen het raam eruit gepakt en gekeken wat het was. Het was een raam met voer. Toen zijn we op zoek naar de koningin gegaan. We hebben haar gevonden, maar net toen ik het raam weg wilde Helena zei: “Dat lijkt wel een hofstaat.” Toen zag ik haar. Joep heeft haar gemerkt, met witte tipex, eigenlijk de verkeerde kleur en in het kluisje gedaan. We hebben daarna een raam met voer, een raam broed in de drieramer gedaan, kunstraat zat er nog een in. We deden de koningin erbij en hebben de drieramer dicht weggezet. Die moet dan minstens 3 km worden weggebracht, het liefst 5  km tot 6 km. Daarna hebben we een 10 ramer opengemaakt die al op 2 broedbakken zat. In eerste instantie begrepen we het niet omdat de andere cursisten allemaal met een 10 ramer op 1 broedbak aan het werken waren. Maar het bleek dat in onze 10 ramer de onderste bak nog niet was uitgebouwd en we dus daar de raten met voer in moesten hangen en het broed. In de bovenste bak moesten we nog een darrenvangraam inhangen om de darren weg te kunnen snijden omdat daar de meeste Varroa gaat zitten en je zo snel veel Varroa kan “vangen” om minder Varroa besmetting in de kast te hebben. Maar of dat zou zo goed is voor alle darren die de nieuwe koninginnen zullen moeten bevruchten weet ik niet, ik denk dat de allersterkste er zo niet meer zijn, waardoor er dan zwakkere werksters uitkomen en als dat zo generaties lang doorgaat, wat al gebeurd, dan heb ik mijn twijfels erbij. Maar alle wetenschappers zeggen dat het moet, dus leren we het ook zo.

P1230602

Ook hier laten ze ruiken waar de andere bijen moeten zijn. Foto: Mathijs Herremans. 10 april 2015.

Het was een leuke dag en heel leuk in de bijen, woensdag komen ze bij ons en binnenkort gaan de kersen bloeien en mogen de honingkamers er al op! Laat maar komen die bijen woensdag!

 

 

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *