Uitwintering bijen 2018/2019

20190330_JVG_0300

De eerste honing. Foto: Jolijn van Goch

Het is ieder jaar weer spannend of de volken goed de winter door komen. Voor de bijen begint het seizoen rond augustus, de bijen die dan geboren worden moeten een gezond eiwit-vetlichaam hebben om de komende 7 maanden genoeg reserves te hebben en zo het hele volk de winter door te halen tot omstreeks 1 april. Als bijen te zwak zijn komen ze in een neerwaartse spiraal en gaan of te klein de winter in en kunnen zich niet warm houden of verdwijnen. Dit jaar heb ik 13 volken ingewinterd en ook nog eens niet behandeld tegen varroa. Sommige volken gingen al hun tweede winter in zonder behandeld te worden. Gelukkig kan ik mededelen dat alle bijenvolken de winter door zijn gekomen, natuurlijk wordt dit deze winter extra spannend als sommige volken al de derde winter zonder bestrijding tegen varroa in zullen gaan.

Een paar opmerkingen: de volken staan allemaal op kleine cellen (4,9 mm) met een raatafstand van 32 mm (12 ramen in een spaarkast) en krijgen 6-8% vrije bouw in iedere hoek voor het darrenbroed. Van een aantal volken heb ik gesloten broed met bijen weggenomen voor de koninginnenteelt omdat ik daar niet voldoende volken voor had. Echter blijkt het blijkt juist dat deze volken meer mijten kweken in het najaar, richting exceptioneel. De Texelse Zwarte bij heeft in het najaar een afvlakkende mijtenval, terwijl andere bijen juist een exponentiële mijtengroei hebben. Neem ik broed weg, dan is dit in het voordeel van de mijten, mogelijk koelt het broed af en grijpen ze hun kans. Bij 2 volken waren de moeren niet terug waren gekomen van de bruidsvlucht en 1 daarvan heeft ook nog gezwermd.

Momenteel heb ik 5 P-moeren en ziet alles er goed uit, ze ruimen goed en de volken kunnen de mijtengroei onder de duim houden.

Lees op mijn andere website meer over mijn P-moeren voor dit jaar en de uitslag van de vleugels:
bijenprofessor.nl/texelse-zwarte-bijen/vleugelmetingen/
Lees hier het geschiedenis en heden van de Texelse Zwarte bij:
bijenprofessor.nl/texelse-zwarte-bijen/verleden-en-heden-van-de-texelse-zwarte-bij/

Recent nuclear DNA onderzoek heeft aangetoond dat de Texelse Zwarte bij raszuiver is. Per volk zijn 10 werksters onderzocht en er zijn 3 volken onderzocht. 2 volken waren voor 100% raszuiver en 1 volk had een lichte hybridisatie van 3%. Helaas is door die minimale hybridisatie in het verleden zoals op de andere website is beschreven de vleugelindex wel veranderd en ligt gemiddeld rond de 70% mellifera – 30 % Ligustica. Dit kan slechter of beter voor de uitslag Mellifera, maar deze bijen zijn hoogstwaarschijnlijk 95+% zuiver omdat het een gesloten populatie betreft.

Momenteel doen de bijen het goed en komt de eerste honing al binnen.

Voortaan zullen mijn bijenblogs op mijn andere website te lezen zijn:
www.bijenprofessor.nl

20190330_JVG_0173 kopie

Een typisch raam van de Zwarte bij, een compact broednest voor als het weer slechter wordt. Foto: Jolijn van Goch

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *