Mellifera Tree-beekeeping Festival 2019

IMG_2501 kopie

Een workshop georganiseerd door Bartnictwo. Zie pagina onderaan voor meer foto’s over een Tree-Beekeeping Festival. Foto: Piotr Piłasiewicz

De locatie van het evenement vind plaats op.

Herenbosweg 25B
5962NW Melderslo
Nederland

Het festival is te bezoeken van 14.00 – 17.00 uur, graag melden bij de marktkraam.

Lezingen zijn ook te volgen, zie het programma hier onder.

Dit jaar organiseer ik samen met Stichting Phien, Bartnictwo en ZwarteBij.org een Tree-Beekeeping Festival in Horst aan de Maas, Noord-Limburg, Nederland. Dit festival zal plaatsvinden van donderdagavond 27 t/m zondag 30 juni. Tijdens dit festival zullen er log hives worden gemaakt zoals dat in Polen nog steeds een traditie is. Daarvoor komen mensen uit Polen over om dit te begeleiden. Voor het maken van log hives kunnen zich maximaal 12 deelnemers aanmelden.

Stichting Phien zal dit festival huisvesten. Stichting Phien heeft verschillende stukken grond waar in de toekomst voedselbossen komen om zelfvoorzienend te wonen. Hier staan momenteel inheemse Zwarte bijen, omdat deze honingbijen bij ons het best passen in het nastreven van een duurzame imkerijtoekomst.

Bartnictwo is een organisatie uit Polen die zich inzet om de traditie van het boomstam-imkeren te behouden. Helaas is deze traditie aan het verdwijnen in Polen en omliggende landen. Om het meer onder de aandacht te brengen; om te laten zien dat honingbijen wel degelijk in het wild kunnen overleven en we rewilding van honingbijen als een serieuze optie moeten zien voor het versterken van het bijenbestand, organiseren wij dit festival.
Zie ook: bartnictwo.com

ZwarteBij.org organiseert op zondag 30 juni van 14u tot 17u een kennismakingsdag over de Zwarte bij. Hierbij zullen zowel P- als F1-volken van zowel Texelse als van Belgische origine te bezichtigen zijn, dit onder begeleiding van Dylan Elen. Wie geïnteresseerd is in deze kennismakingsdag dient zich aan te melden via evenementen@zwartebij.org met vermelding HORST, deelname is gratis. Onder de deelnemende imkers zullen ook vouchers voor F1-koninginnen verloot worden.
Zie ook: ZwarteBij.org

Kennismakingsdag ZwarteBij.org Horst aan de Maas_2019

Zie Zwartebij.org voor meer informatie en aanmelden voor de kennismakingsdag

Het festival is voor iedereen toegankelijk, alleen zullen er maximaal 12 deelnemers toegelaten worden voor het maken van een log hive. Er zullen tevens lezingen gegeven worden over de traditie van log hives in Polen en rewilding van de honingbij, de Zwarte bij. Deze lezingen zijn voor iedereen toegankelijk tegen een klein vergoeding (tenzij deelnemend aan het log hive programma, dan is het gratis). Meld je voor de lezingen aan via: mhnatuur[at]gmail[punt]com.

Voor de deelnemers aan het log hive programma zal er voor lunch en diner worden gezorgd. Bij Stichting Phien wordt voedsel verbouwd in de moestuin. Verder kunnen de deelnemers er overnachten in een zelf meegebrachte tent, camper of caravan. De log hives mogen na afloop uiteraard worden meegenomen.

 

Workshop solitaire bijen:
Op vrijdag 28 juni is er van 13.00 uur tot 17.00 uur een workshop over solitaire bijen. Deze workshop wordt verzorgd door Wankja Ferguson van Vlindererbij.nl.
Deze workshop kost € 50.
Aanmelden of voor meer informatie mail naar: mhnatuur[at]gmail[punt]com.
Minimum aantal deelnemers 10, maximum aantal deelnemers 20.

 

Markt:
Tijdens het evenement zal er een markt zijn. Producten die onder andere te koop zijn is lokale honing van de Zwarte bij, Poolse honing, Pools honingbier en Poolse mede, onder andere ook van de Zwarte bij. Pools gereedschap voor het maken van log hives en wat er op dat moment nog te koop zal zijn. Mocht je interesse hebben in het Poolse gereedschap laat dit dan voor 21 mei weten, zodat dit besteld kan worden, het moet nog gemaakt worden. Mail naar daarvoor naar mhnatuur[at]gmail[punt]nl.

De locatie van het evenement vind plaats op.

Herenbosweg 25B
5962NW Melderslo
Nederland

Het festival is te bezoeken van 14.00 – 17.00 uur, graag melden bij de marktkraam.

Lezingen zijn ook te volgen, zie het programma hier onder.

 

Programma

Donderdagavond:
18.00 uur: opening festival met een drankje
20.00 uur: Piotr laat het klimmen in de bomen met de Leziwo methode zien

Vrijdag:
10:30: start met het maken van de log hive
12.30: lunch
14.00: werken aan de log hive
17.00: einde werk, rust
18.00: diner
20.00: zie tiny.cc/leziwo lezing log hives in Polen door Piotr (Engelstalig)
22.00: kampvuur

Zaterdag:
10.30: werken aan de log hive
12.30: lunch
14.00: werken aan de log hive
17.00: einde werk, rust
18.00: diner
20.00: lezing over rewilding van de Zwarte bij in de natuur door Dylan Elen
Op deze dag is er van 13.00 – 17.00 uur een workshop over solitaire bijen. Deze workshop wordt verzorgd door Wankja Ferguson van Vlindererbij.nl. Deze workshop kost € 50.
Aanmelden of voor meer informatie mail naar: mhnatuur[at]gmail[punt]com.
Minimum aantal deelnemers 10, maximum aantal deelnemers 20.

Zondag:
10.30: afmaken van de log hives
12.30: lunch
14.00: het afmaken van de log hives
14.00: start kennismakingsdag Zwarte bij
17.00: het festival is afgelopen, een drankje als afsluiting en iedereen mag zijn of haar log hive mee naar huis nemen

De kosten voor dit festival zijn:
€ 440.
Aanmelden voor 15 juni
Minimaal aantal deelnemers: 7 – Minimum is behaald!

Deelnemers:
11/12
Minimum is behaald!

vol = vol er zijn al meerdere geïnteresseerden.

Aanmelden door een mail te sturen naar: mhnatuur[at]gmail[punt]com
Inclusief: eten (lunch en diner) en drinken, mogelijkheid tot overnachten, gereedschap voor het maken van een log hive, wel vragen wij om een eigen kettingzaag mee te nemen, lezingen. Aan het einde van het festival gaat iedereen zijn of haar eigengemaakte log hive naar huis, wel moet men daar zelf vervoer voor regelen.

Let op: voor letsel tijdens het werk aan de log hive, schade aan eigen spullen of diefstal zijn wij niet aansprakelijk, dit is allemaal op eigen risico. Dit moet ook schriftelijk worden ondertekend! Uiteraard zal de locatie waar gewerkt wordt worden afgebakend met rood-wit lint voor ieders veiligheid.

IMG_2499

IMG_2504

IMG_2497

IMG_2500

IMG_2502 kopie

IMG_2503

IMG_2498 kopie

Foto’s: Piotr Piłasiewicz