Sint-Jansberg

Heuvelachtig bos de Sint-Jansberg

Hier kan je goed zien dat er door een beukenbos andere bomen en planten geen kans krijgen. Foto: Mathijs Herremans. 16 februari 2015.

Een eik moet moeite doen om boven de beuken uit te komen en licht te vangen

Bij deze eik zie je goed dat hij helemaal omhoog moet groeien om een beetje licht op te vangen. Anders zal de boom sterven. Foto: Mathijs Herremans. 16 februari 2015.

Afgelopen maandag 16 februari zijn we, De Nieuwe Hof Zorg, naar de Sint-Jansberg geweest. De Sint-Jansberg wordt door veel mensen verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Het is een hoog gebied met veel verschillende soorten bossen. We begonnen in een beukenbos, waar je mooi kon zien dat dit het laatste stadium van een bos is. De beuk mag geen licht krijgen op zijn stam, want dan verbrandt de stam. Daarom groeien er veel takken aan zijn stam, die takken hangen naar beneden en zijn aan het uiteinde breed, met in de lente en zomer veel bladeren, zo houden de bladeren al het licht tegen, de bladeren, die in de herfst afvallen verteren heel slecht, door die twee redenen, krijgen bodem en planten geen kans om te ontkiemen. Als er een brand uitbreekt in het bos krijgen andere bomen en planten weer de kans. Verderop was een beekje een beekje (foto), dit aan de andere kant ervan was het water veel hoger. Dit doen ze, waarschijnlijk, omdat het steeds droger wordt op de Sint-Jansberg en ze willen planten en dieren die van natte bodems houden graag behouden.

Een stuk later was het bos heel anders, het was opeens een naaldbos en weer iets verder liepen we door een berkenbos. Wat goed te zien was bij het berkenbos was dat er op sommige plekken een beuk groeide. Door die beuk kwam er veel minder licht. De berken die er stonden waren afgebroken en dood, omdat ze geen licht kregen. De eiken langs het pad deden het nog goed, omdat ze veel licht opvangen door het weiland waar niks groeit (foto 1foto 2 en foto 3).

Zo loop je door een beuken bos en zo door een naaldbomenbos

Opeens loop je dan door een naaldbomen bos. Foto: Mathijs Herremans. 16 februari 2015.

Verderop vloog ook nog een buizerd rond (foto 1, foto 2) En zo loop je door een beukenbos en zo waan je je in Noorwegen. We hebben ongeveer 7 kilometer gelopen en op het hoogste punt stond nog een hele mooie oude beuk. Het was een hele mooie wandeling en ik zou er graag nog een keer naartoe gaan. Het is heel mooi in de lente, met de frisgroene blaadjes en in de herfst met de oranje en rode kleuren.

Rondom de beuk gaan de berken dood

Hier zie je links een beuk er rechts ernaar dode berken. Foto: Mathijs Herremans. 16 februari 2015.

Een grote oude boom

De mooie oude beuk op een van de hoogste punten van de Sint-Jansberg. Foto: Mathijs Herremans. 16 februari 2015.

 

 

 

 

 

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

  1. Ja het zou geweldig zijn om daar weer terug naar toe te gaan. Het lijkt me mooi om de Sint-Jansberg in verschillende seizoenen te zien. Straks als de bomen vol op in blad is, hoe het dan is om in het beukenbos rond te lopen.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *