Rups gekweekt tot vlinder

Mijn zelf gekweekte Koninginnepage

Mijn eerste zelf gekweekte vlinder, vanaf dat ze rups was. Foto: Mathijs Herremans, 1 mei 2014. ƒ/4.0, 4.5 mm, 1/400 sec, ISO 320. Klik op de foto voor een grotere versie.

Vorig jaar toen ik in Melderslo ging wonen, had ik me voorgenomen om rupsen te gaan kweken tot vlinder, omdat deze mensen veel natuur in de tuin hebben, en wist dat er daar wel veel voor zouden komen. Dat jaar was er nog niks uitgekomen. Waarschijnlijk hadden ze in een te koude loods gestaan, en/of was er te weinig dag licht, waardoor de rupsen denken dat het winter is. Ook had ik vaak dat er rupsen verdwenen, dit kan ook omdat ze in de grond gaan verpoppen, maar dat wist ik toen nog niet. In een weekend dat ik in de zomer van 2013 weg was, kwam de Keizersmantel, een zeldzame (zwerf)vlinder in Nederland, helaas niet kunnen fotograferen. Hetzelfde me de Koninginnenpage. De ene keer dat ik haar zag, vloog ze alleen over, waardoor dat ik geen foto heb kunnen maken. Maar er waren wel genoeg Koninginnepagerupsen op de venkel, ze waren dus zeker een aantal keer langs geweest.

Zelf gekweekte Koninginnepage

Wat een mooi patroon heeft ze toch. Foto: Mathijs Herremans, 1 mei 2014. ƒ/2.8, 5.8 mm, 1/800 sec, ISO 500. Klik op de foto voor een grotere versie.

Ik heb er zelf twee in een bak gedaan, die ik speciaal voor het kweken van de rupsen had gekocht. De andere liet ik aan de natuur over. Helaas hadden de rupsen dus te weinig licht of warmte, waardoor ze in hun overwinter cocon gingen zitten. Ik heb ze niet zien verpoppen, een keer bijna, toen ik vroeg wakker was, wist dat zij ging verpoppen en keek, maar ze nog niet aan het verpoppen was. Een half uur later zag ik haar nog een paar keer schokken om haar rupsen huid uit te krijgen.

Ik had de bak de hele winter op mijn kamer. Aan het einde van de winter had ik de Vlinderstichting gemaild wat ik nu moest doen. Ik kreeg toen een bericht terug dat waarschijnlijk de rupsen zijn uitgedroogd door de kamer temperatuur. Ik hoopte van niet omdat het op mijn kamer vaak koud was, en ze hopelijk niet waren uitgedroogd. Daarop zeiden ze dat ik hem onder een schaduwplek moest zetten. En ja hoor, vandaag 1 mei 2014 kwam mijn Koninginnenpage uit.

 

Mijn zelf gekweekte Koninginnepage

Hier zie je de Koninginnenpage mooi van voren. Foto: Mathijs Herremans, 1 mei 2014. ƒ/2.8, 5.8 mm, 1/800 sec, ISO 500. Klik op de foto voor een grotere versie.

Safia zei tegen mij en Willy, ga maar even rusten, dan kom om 16.15 uur maar in de moestuin meehelpen. Wij allebei is goed. Ik liep alleen nog even naar mijn rupsen bak onder de hangschop. Ik zei tegen Safia: “Nog even kijken naar mijn vlinders.” Ik keek ernaar en zei: “GODVERDOMME!” Ik schrok me kapot, daar zat ze, de Koninginnenpage tegen het plastic van mijn bak aan, ik dacht gelijk dat ze dood was. Ik zag dat ze nog leefde, en haalde gelijk mijn camera. Willy en Dennis erbij gehaald, en helemaal buiten adem van het rennen en de spanning. En toen gewacht op Frank. De hele tijd dacht ik van schiet op ik wil haar vrij laten voordat ze dood gaat.

Mijn zelf gekweekte Koninginnepage, lege cocon

Dit was de cocon van hare majesteit. Foto: Mathijs Herremans, 1 mei 2014. ƒ/3.5, 4.5 mm, 1/400 sec, ISO 320. Klik op de foto voor een grotere versie.

Ze was namelijk de hele tijd wild tegen het plastic van de bak aan het bewegen en er zat een soort web waar ze in zat, misschien van haar schubben. We hebben nog geprobeerd suikerwater in een watje te geven, maar dit wilde ze niet. Gelukkig was ze na een tijdje rustig. Inmiddels was Frank er. Ik liep naar hem toe en zei: “We hebben een verassing!” Waarop hij iets zei. Ik liep snel vooruit en zei: “Mijn Koninginnenpage is uitgekomen.” Hij ze: “Is die echt.” “Ja die is echt.” zei ik. Hij feliciteerde mij, en ik was heel gelukkig. We liepen richting de vijver, waar veel facelia staat om te hopen dat ze er op gaat zitten drinken. Ik filmde deed de bak open, maar ze bleef nog zitten. Toen heb ik rustig wat foto’s gemaakt. Wilde haar zichzelf vast laten pakken op een stokje, om haar op de facelia te zetten. En toen vloog ze weg, ik heb er geen foto’s meer van kunnen maken. Dat was mijn eerste gelukte kweek van een rups. Als het goed is zitten er nog een aantal St. Jacobsvlinders in het zand van de bak, hopelijk komen die ook uit. En dit jaar weer mooi opnieuw Koninginnenpagerupsen vangen!

Author: Mathijs

Share This Post On

3 Comments

  1. Wow Mathijs, ik ben echt onder de indruk van je verhalen en prachtige foto’s! Fijn dat het je zo goed gaat.

    Post a Reply
  2. Nou hopen op nog meer vlinders bij ons zitten er nog niet zoveel

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *