Parende Zilvervlekdansvliegen

 

De Zilvervlekdansvlieg (Empis opaca) is een vlieg, die behoort tot de familie van de dansvliegen (Empididae) en leeft van andere vliegen en nectar en uit bloemen. De Dansvliegen danken hun naam aan het feit dat ze zigzaggend en in bochten vliegen, met meerdere soortgenoten.

Insecten aan het paren.

Parende Zilvervlekdansvliegen met prooi. Foto: Mathijs Herremans. 20 april 2014. ƒ/2.8, 4.5 mm, S1/80, ISO 100. Klik op de foto voor een grotere versie.

Ik kwam deze vlieg tegen toen ik eigenlijk op zoek was naar een wesp die ergens wegvloog. Ik nog dacht dat ik hem wel zou vinden. Ik zag één van deze twee vliegen en toen kwam er de andere bij. Ze botsten tegen elkaar aan en ze gingen paren. Meteen een aantal foto’s gemaakt waarvan alleen deze goed was. Had ik even geluk. Dit is zeker een van mijn betere foto’s. Ik wist eerst niet wat het was, dus gaf ik het op op waarnemingen.nl en daar zeiden ze dat het de Zilvervlekdansvlieg is.

De zilvervlekdansvliegen zijn 6,5-9 mm lang en hebben een lange omlaag gerichte zuigsnuit. Het lichaam is zwart, grijs en geel. De ronde kop heeft een lange, iets gekromde zuigsnuit. De poten zijn geheel oranjerood. De dijen zijn bruin en de schenen van de voorste en middelste poten zijn zeer dun behaard.

Insecten aan het paren.

Grotere uitsnede van dezelfde foto als linksboven. Parende Zilvervlekdansvliegen met prooi. Foto: Mathijs Herremans. 20 april 2014. ƒ/2.8, 4.5 mm, S1/80, ISO 100. Klik op de foto voor een grotere versie.

De soort kom in Midden- en West-Europa voor. De Zilvervlekdansvlieg komt voor vanaf mei, in grote zwermen, aan de randen van vochtige loofbossen. Ik zag ze niet in zwermen vliegen. De mannetjes vangen voor de paring een prooi. Wanneer het vrouwtje tegen het mannetje aanbotst tijdens het vliegen geeft het mannetje het vrouwtje de prooi. Meestal vindt op de grond de paring plaats, maar soms ook vliegend of hangend aan de tak (zie foto). Het vrouwtje zuigt tijden de paring uit de prooi. Mannetjes nemen soms na de paring de prooi weer mee voor een ander vrouwtje. Dit is eigenlijk hetzelfde als dat ik een bos bloemen aan mijn vriendin geef en even later aan mijn buurmeisje. De larven leven in de bodem die van insecten leven.

 

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *