Paddenstoelen kijken 21 november met een verassing

2014-11-21-01-Paarse schijnridderzwam (ONBEWERKT)

Paarse schijnridderzwam. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

Ik ben afgelopen vrijdag weer paddenstoelen gaan kijken met Margot en Geert. We waren deze keer op de pastoorswei, dit is een droger stuk dan waar we de vorige keer waren, dus andere paddenstoelen. We hadden afgeproken bij een picknick tafel achteraan het Schuitwater. Het Schuitwater is een natuurgebied in Noord-Limburg. In het Schuitwater is heel veel diversiteit, droge heide, natte heide, moeras, bos, open stukken. Het Schuitwater heeft door al die verschillende stukken ook veel verschillende natuur, zoals vee soorten vlinder, paddenstoelen en planten.

2014-11-21-02-paarse eikenschorszwam (ONBEWERKT)

Paarse eikenschorszwam. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

We liepen naar richting de pastoorwei en kwamen al paddenstoelen tegen. Een daarvan was de paarse schijnridderzwam, deze lijkt wel op de nevelzwam en behoort ook tot dezelfde familie. De paarse schijnridderzwam heeft de paatjes dicht op elkaar, de plaatjes en de hoed zijn paars van kleur.

Daarnaast lag een tak met, wat je zou denken, de bast van een tak. Maar ook dat kunnen paddenstoelen zijn. In dit geval de paarse eikenschorszwam.

2014-11-21-04-Gestreepte dennenvlamhoed (ONBEWERKT)

Dennenvlamhoed. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

Omdat het de vrijdagnacht had gevroren waren veel paddenstoelen bevroren. Paddenstoelen bestaan voor 80% tot 90% uit water en bevriezen als het gaat vriezen. Als paddenstoelen bevriezen worden ze hard en krijgen ze andere kleuren en tekeningen. Ze zijn daardoor moeilijker te determineren. Als het gaat dooien zakken de paddenstoelen als pudding in elkaar. Zo kwamen we de dennenvlamhoed tegen. De dennvlamhoed (foto 1) heeft, als hij vers is, een gele hoed en later wordt die hoed bruin gestreept-gevlamd, maar omdat het gevroren had was de gestreepte vlamming nu slecht te zien. De dennenvlamhoed stond op een plek waar veel dood hout lag, er was vanalles te zien. Op hout, op de grond, op dennen- en op eikenhout.

2014-11-21-05-Twee kleurige fopzwam (ONBEWERKT)

Tweekleurige fopzwam. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

Ook stond er de tweekleurige fopzwam (foto 2). Dit is een familie die uit vier fopzwammen bestaat: de gewone fopzwam, de tweekleurige fopzwam, de schubbige fopzwam en de gekroesde fopzwam. De familie fopzwam heet zo, omdat ze je altijd foppen, je denkt bijvoorbeeld: “Hé, wat is dat, dat is interessant?!” En dan blijkt het een fopzwam te zijn. De tweekleurige fopzwam, die wij tegen kwamen heeft roos-paars gekleurde plaatjes.

Geweizwam

Geweizwammetje. Tweekleurige fopzwam. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

Ook kwamen we weer een geweizwam tegen, deze waren al voor een groot deel wit.

Bij al dat dode hout waar we stonden groeide ook het gaffelhoorntje. Het gaffelhoorntje (foto) lijkt erg veel op het geelhoorntje, het enige verschil is dat het gaffelhoorntje op naaldhout groeit en het geelhoorntje op loofhout (foto 1, foto 2). Het geelhoorntje is ook algemener. Door deze verschillen is het altijd belangrijk te weten op wat voor hout iets groeit en onder wat voor bomen.

Paarse knoopzwam. Dit is de steriele manier van voortplanten.

Paatse knoopzwam, de imperfectevorm (steriel). Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

We kwamen een speciale paddenstoel tegen, de paarse knoopzwam, deze is speciaal, omdat hij twee manieren heeft van voorplaten. Een perfectevorm en een imperfectevorm. De imperfectevrom plant zich voort zonder sporen. Margot en Geert konden mij niet uitleggen hoe de inperfectevorm zich voorplant, omdat dat heel moeilijk is uit te leggen en ik pas ben begonnen met paddenstoelen en het daarom lastig zou zijn vor mij. De inperfectevorm lijkt op hersenen en en de perfecte vorm lijken op schijfjes. De paarse knoopzwam die wij tegen kwamen leken op hersenen, dus de imperfectevorm.

Kraanvogels

Kraanvogels trekken naar het zuiden. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

Ook was er een leuk klein rood paddenstoeltje met haartjes, ze noemen hem daarom de gewone wimperzwam.

Verderop in de hei stond een boomstronk daarop groeide een spekzwoerdzwam. Deze lijkt op spek en voelt ook als het randje van spek aan.

Terwijl we bezig waren met paddenstoelen kijken vlogen er kraanvogels over. De kraanvogels trokken naar het zuiden, vanuit Scandinavië, denenmarken en oostduitland naar Spanje en Noord-Afrika. Ze komen in Nederland sinds 2001 weer voor om te broeden. Ze gebruiken vooral Limburg als trekroute. Dit was een verassing, omdat er al duizenden overgevlogen waren op zondag 9 oktober en ik dacht ze niet meer te zien dit jaar. (Foto 1, foto 2, foto 3, foto 4, foto 5, foto 6, foto 7.)

Gewone vuurzwam

Gewone vuurzwam. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

Er bestaat ook de familie wasplaatjes, wij zagen daar de gewone vuurzwam van. De wasplaatjes hebben allemaal felle kleuren, van wit tot groen en rood en nog veel meer. Deze was ook bevroren. De gewone vuurzwam heeft een felle oranje-rode kleur. Sommige voelen vettig aan en bij sommige voelt ook de hoed vettig aan.

We gingen in de heide op zoek naar de heideknotszwam. De heideknotszwam staat soms met zijn honderden bij elkaar, maar nu hebben we er maar een paar gevonden en ze zijn mooi.

Heideknotzwam

De heideknotszwam, een heel leuk paddenstoeltje. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

We zijn nog veel meer tegen gekomen, ook een wat ouder kleverig koraalzwammetje. Maar omdat allemaal op te schrijven wordt een beetje veel. Ik houd het hier daarom bij. Het was weer een erg leerzame ochtend. Bedankt Margot en Geert.

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *