Oxaalzuur druppelen

Oxaalzuur druppelen

Oxaalzuur druppelen. Foto: Mathijs Herremans. 22 december 2015.

22 december jl. hebben Jan Caris (een zeer ervaren imker) en ik oxaalzuur gedruppeld bij mijn 3 volken en het volk van Helena. De bijen hebben last van een mijt, de varroa destructor, die van oorsprong op de Apis cerana (Aziatische honingbij) voorkomt, dit heb ik al eens eerder uitgelegd (lees hier). Als we niks doen tegen de mijten zullen de bijen dood gaan, omdat de mijten ziektes bij zich dragen en het volk verzwakken.

Als we oxaalzuur druppelen en de bijen zich gaan poetsen, verspreidt de oxaalzuur zich door het volk en zodra de mijten ermee in aanraking komen gaan de mijten op de bijen dood. Het beste om oxaalzuur te druppelen is rond kerst, omdat dan de koningin zeer waarschijnlijk niet meer legt. Als het een paar dagen ’s nachts vriest stopt de koningin met leggen, na 21 dagen is het broed uitgelopen, maar door het uitzonderlijke weer kan het zijn dat de koningin en mede door de aanvoer van stuifmeel toch weer gaat leggen of helemaal niet is gestopt met leggen. Ik heb bij mij de bijen zelden met stuifmeel zien aankomen in het najaar en ze hebben ook niet heel veel gevlogen (behalve 3 december), dus ik hoop dat er niet heel veel gesloten broed zit. Omdat al het broed, waarschijnlijk, is uitgelopen zitten alle mijten op de bijen en kun je heel veel mijten tegelijk doden door oxaalzuur te druppelen. De verhouding is 1:1 1 liter suikerwater met 35 gram oxaalzuur.

Het was eigenlijk te warm, de temperatuur lag rond de 12 graden Celsius. De bijen zitten dus ook niet helemaal op een tros, maar meer los door de kast. Het beste voor de oxaalzuur behandeling is tussen de +5- en de -5 graden Celsius, dan zitten de bijen echt op een tros en verspreid de oxaalzuur zich het beste door de tros.

Ik heb vanochtend  al bij de bijen gekeken wat er is gevallen aan mijten: F1 (zat losser door de kast): 4 mijten (heel weinig), M1 (meer een tros): 18 mijten en bij M2 (losser door de kast): 67 mijten. Terwijl bij M2 bij een natuurlijke val het minste viel en bij M1 het meeste. Het beste is de eerste 3 à 4 dagen te telen wat er valt, maar ik ben er nu niet, ik zal kijken wat er onder ligt als ik terug ben. Dan kan ik zien of het op z’n minst heeft gewerkt.

Oxaalzuur druppelen

Oxaalzuur druppelen. Foto: Mathijs Herremans. 22 december 2015.

Zo vlogen de bijen op 3 december. Zoals ze op 3 december vlogen vliegen ze vaak in de zomer, een oriëntatievlucht van de jonge bijen. Hier zullen ze ook een reinigingsvlucht hebben gedaan, ze poepen dan. Ze poepen het liefst op witte spullen, als kleding die hangt te drogen of een witte auto.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *