Op zoek naar de zeer zeldzame grote vuurvlinder

Grote vuurvlinder in de Weerribben

De zeldzame grote vuurvlinder (Lycaena dispar spp. batavus). Foto: Mathijs Herremans. 4 augustus 2015.

Ik ben de afgelopen week een paar dagen met mijn vader naar de Veluwe geweest en naar de Weerribben. Op de Weerribben zijn we op zoek gegaan naar de grote vuurvlinder (Lycaena dispar). De grote vuurvlinder die daar voorkomt is een unieke soort voor de wereld namelijk de ondersoort Lycaena dispar batavus. De ondersoort L. d. batavus is 100 jaar geleden ontdekt, ruim 50 jaar nadat de unieke Britse ondersoort L. d. dispar was uitgestorven o.a. door het droog leggen van het gebied en door de rijke mensen die de vlinders vingen en opzette. Ook omdat er een grote markt was voor opgezette vlinders. In Nederland waren ze meteen bang voor de jacht op L. d. batavus en hielde toen nog de locatie geheim. Ik heb van De Vlinderstichting een boekje gekregen over de ontdekking van de grote vuurvlinder in Nederland. Ik kreeg dat boek omdat de grote vuurvlinder 100 jaar geleden is ontdekt. Daarin staat dat de soort was gevangen door een schooljongen en deze werd opstuurt naar het insectarium van Artis in Amsterdam. R.A. Polak die de vlinder determineerde was helemaal blij dat de grote vuurvlinder uit Engeland nog leefde en dat in ons Nederland. Ze dachten toen nog dat het dezelfde ondersoort was. Polak ging er naar opzoek en ving zo een aantal vlinders! Tegenwoordig mag je blij zijn als je er al één tegen komt.

Mathijs Herremans maakt een foto van de grote vuurvlinder

Hier maak ik een foto van de grote vuurvlinder. Foto: Ronald Herremans. 4 augustus 2015.

Ik heb geluk gehad. We waren er de eerste dag in de Weerribben en gingen naar het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer toen het gestopt was met regenen. Daar even rondgekeken en ons aangemeld voor een vaartocht hadden we besloten om het natuurpad te wandelen van 3,5 km een korte wandeling. Het was nog bewolkt dus vlinders zouden we niet of bijna niet tegen komen. Maar halverwege de wandelroute begon de zon te schijnen en kwamen er overal vlinders tevoorschijn. Landkaartjes, dagpauwogen, bruin zandoogjes, atalanta’s noem ze maar op de bekende soorten.

Grote vuurvlinder in de Weerribben

De grote vuurvlinder van dichtbij. Foto: Mathijs Herremans. 4 augustus 2015.

En het zou wel heel toevallig zijn en met veel geluk als nu ook de grote vuurvlinder tevoorschijn kwam. We liepen een bocht om richting de terugweg. We liepen langs een sloot, met daarlangs de weg, met daarlangs een sloot en daarlangs weer een weiland. En wat vloog daar over de sloot… een grote rode vlinder! Dat moest de grote vuurvlinder zijn. Alleen was die meteen weg. We liepen door en ik besloot terug te lopen via de weg. Als het het mannetje is, wat het zal zijn omdat hij heel oranje was, heeft hij daar ergens een territorium. We liepen langs de weg en keken op iedere bloem, maar helaas, ik zag hem niet meer. Ik liep weer een stukje terug en zei tegen papa; “Hij kan ook aan de andere kant van de weg zitten.” Ik liep door en papa stond stil en te kijken.

Grote vuurvlinder in de Weerribben

Het mannetje van de grote vuurvlinder. Foto: Mathijs Herremans. 4 augustus 2015.

En opeens zei hij: “Hier zit ie!” Papa had mij niet meteen geroepen omdat hij dacht dat het een bloemetje was, totdat hij zag dat het bewoog. En hij vloog weg tussen de bloemen. Ik pakte mijn camera en probeerde hem te fotograferen. Maar het waaide te hard waardoor er teveel planten voor de vlinder bleven. En hij vloog weer weg. Ik rende om, naar de andere kant van de sloot, maar daar was hij niet meer. Ik rende weer terug want papa zag hem, maar dat was een bruin zandoogje. “Shit en ik heb er nog geen foto van!” Ik zei dat ik hier bleef omdat hij hier zijn territorium moest hebben. Maar we zagen hem niet meer. Verderop in het weiland vloog er een bruin zandoogje over de grote vuurvlinder heen en de grote vuurvlinder joeg hem uit zijn territorium. Wat een geluk anders hadden we hem nooit meer zien zitten.

Grote vuurvlinder in de Weerribben

De grote vuurvlinder heeft op de bovenkant van de vleugels een mooie felle oranje rode kleur. Foto: Mathijs Herremans. 4 augustus 2015.

We bleven er naar staan kijken want er was een sloot. We hebben een half uur staan kijken om te hopen dat hij op zou vliegen door de wind of door een andere vlinder die langs vloog. Maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk heb ik besloten om over de sloot te springen. Nou ja, springen het was een grote stap. Ik heb foto’s gemaakt en kon er heel dichtbij komen, enkele centimeters van de vlinder vandaan. Na een tijdje ging de grote vuurvlinder lopen opende zijn vleugen (helaas geen mooie foto daarvan) en vloog weg. Ik heb hem nog weg zien vliegen, hij kan misschien enkele meters verderop hebben gezeten, maar ik liet hem met rust. Hij vond het mooi geweest.

De zilveren maan

Een andere zeldzame vlinder, de zilveren maan (Boloria selene). Foto: Mathijs Herremans. 5 augustus 2015.

De volgende dag hebben we een wandeling van 10,4 km gemaakt in het Woldlakerbos voor de grote vuurvlinder. Maar niet tegengekomen. Maar wie weet zijn we er ook wel een aantal keer langs gelopen. We fietste nog eens langs die plek, maar voordat we daarlangs kwamen, was er een veldje met een aantal fotografen. We stopte en ik zag voor mij een onbekende vlinder. Een oranje vlinder met zwarte stippen. Het was de zilveren maan (Boloria selene). Hij was net ontpopt en was nog zijn vleugels aan het oppompen. Ook de zilveren maan is een hele zeldzamen vlinder, met nog maar een paar populaties in Nederland, maar op zo’n populatie zitten er ook veel.

De zilveren maan

De onderkant van parelmoervlinders is nog mooier. Ze heten parelmoervlinders vanwege de parelmoervlekken. Foto: Mathijs Herremans. 6 augustus 2015.

Ik ging het veld in om ook foto’s van de vlinder te maken, maar echt zitten wilde ze niet. Een man vertelde dat hij op dat veldje een paar jaar terug wel 10 grote vuurvlinders had gezien. Hij vind dat het heel slecht gaat met de grote vuurvlinder. Even later kwam er een man en een vrouw die ook naar dat veldje gingen voor de grote vuurvlinder. Ik heb wel wat foto’s gemaakt en we zijn ’s avonds nog terug gegaan, ik hoopte op mooi licht, maar het was bewolkt en te donker en ze waren er niet meer. Ik ben nog de volgende dag terug gegaan.

 

 

Grote vuurvlinder in de Weerribben

2014-08-04-01-Grote vuurvlinder in de Weerribben

De zilveren maan

De zilveren maan

2015-08-06-05-De zilveren maan

De zilveren maan

De zilveren maan

2015-08-06-03-De zilveren maan

De zilveren maan

De zilveren maan

 

Author: Mathijs

Share This Post On

4 Comments

  1. wat een mooi verhaal en een mooie foto’s, heb het met plezier gelezen en bekeken!

    Post a Reply
  2. Mooie foto’s Mathijs,
    groet Timme

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *