Onze eerste zwerm!

Een emmer vol bijen!

De zwerm in de emmer. Foto: Safia Boulghalgh. 17 mei 2015.

 

Vandaag onze eerste zwerm geschept en van onze eigen bijen. Het begon al ’s nachts. Ik droomde dat er bij de buren bij mijn ouders (ik woon niet meer bij mijn ouders) een zwerm hing. Ik pakte alles zo snel mogelijk, zesramer, imkerpak, handschoenen, trap, plantenspuit en een theedoek om de zwerm te scheppen zodat ik nog een volk zou hebben hier in Melderslo. Maar in mijn droom vloog de zwerm weg. Of de zwerm heb kunnen vangen is te vaag om nog te herinneren, maar ik dacht het wel.

Onze eerste zwerm!

Onze eerste zwerm, een ze van bijen in de lucht. Foto: Mathijs Herremans. 17 mei 2015.

 

 

Rond half elf stond ik op, at wat en ging ik de honden doen en keek eens bij de volken. De zon scheen met af en toe wat zon, maar toch was het erg druk bij Frank. Zou kunnen het was toch 20 graden, dacht ik. Ik was met de honden klaar en er kwam bezoek. Ik was aan het lezen en keek naar het weer om te hopen dat ik toch nog vandaag een kunstzwerm kon maken. Dat leren we op de cursus en was er nog niet van gekomen, omdat we de moer niet konden vinden. (Moer = koningin en vind ik een veel mooier woord dan koningin. Moer komt van moeder.) Vandaag was het niet erg warm en morgen ging het harder waaien. Een kunstzwerm zat er voorlopig niet in. “Maar we moeten woensdag doppen breken, anders hebben we kans op een zwerm.” dacht ik steeds. Want we hadden maandag gecontroleerd en de doppen gebroken, waarschijnlijk dus één of een paar gemist. Ik ging toch eens bij de bijen kijken en het was erg druk! Ik ging vanachter boven de kast hangen en zag veel darren in en uitgaan. En wat betekend dat… dat ze gaan zwermen.

De zwerm ging in de coniferen zitten

En ze gaan in de coniferen van de buren hangen. Foto: Mathijs Herremans. 17 mei 2015.

 

Misschien voelde ik het aan, net nu kijken als het gebeurd en de droom. Het was denk ik 1 op 4 darren vergeleken met werksters. En ineens liepen er een hele hoop bijen tegelijk uit. Ik dacht: “O, nee!” Ook al wil ik veel liever een zwerm dan een kunstzwerm, gewoon al omdat de bijen dat willen en het natuurlijk is. Ik ging naar Frank en kwam lachend aangelopen. Frank wist het ze gingen zwermen. Hij kwam kijken en liet het bezoek bij Safia. Het was druk in de lucht, één zee van bijen en wat een geluid. “Als ze maar in een boom gaan hangen.” zei Frank. Maar het werd snel duidelijk dat ze op de hoek van de coniferen gingen hangen. “Waarom daar!?” dachten we allebei. Ik ging foto’s maken en een paar mensen kwamen kijken. “Dit is echt een natuurwonder!” Dacht ik.

De zwerm ging in drie delen hangen, maar kroop langzaam tot een grote zwerm

Zo ziet een zwerm eruit. Foto: Mathijs Herremans. 17 mei 2015.

 

Frank ging alles pakken, een mandje, een rode emmer, twee trappen. De zwerm hing op drie plekken, maar de bovenste en de onderste liepen langzaam naar de middelste toe. In de middelste zit dus de moer. Ik ging naar de buren om even te vertellen dat er een zwerm hing en we die in de loop van de middag zouden scheppen. Frank ging een grotere emmer halen, meer een ton, omdat we toch dachten dat het anders te klein was. We zetten de ladders neer. Op een moment waren er twee koninginnen; één koningin van de bijen en één koninginnenpage die dwars door alle vliegende bijen heen vloog. Ook waren de meesjes zo slim om de bijen uit de lucht te vangen.

Wij zijn klaar om de zwerm te scheppen

“Zo! Wij zijn er klaar voor!” Foto: Safia Boulghalgh. 17 mei 2015.

Toen bijna alle bijen op een tros zaten zetten we de trappen neer. Pak en handschoenen aan en op de trap de bijen een beetje nat maken, zodat ze niet zo snel weg vliegen. Frank hield de emmer eronder en ik gaf een ruk aan de tak. Met mijn hand tussen de bijen. En wat een geweldig zwaar gezoem kwam vrij! Die ruk vonden ze niet leuk, maar het zijn hele goede handschoenen, ik heb twee prikken licht door de handschoen gevoeld en heb nu nergens last van. Ze hebben toch zeker een keer of twaalf gestoken. Maar het was ook onze eerste keer en misschien was ik wel wat lomp met mijn hand tussen de bijen. Dat ze eraf vielen ging niet zo makkelijk zoals dat je op internet ziet.

Emmer er onder en een flinke ru aan de tak geven

Emmer eronder en een flinke ruk aan de tak geven. Foto: Safia Boulghalgh. 17 mei 2015.

Dus een handvegertje erbij en los vegen, ook dit deed ik lomp. Ze zaten goed verstopt. Toen we bijna alles hadden snel de trap af, nog een foto met de emmer vol bijen en snel in de zesramen. Terugvliegen naar de kast waar ze vandaag kwamen zullen ze nu niet meer. Bijen die gaan zwermen vergeten hun oude woning. Een hoop bijen gingen stertselen op de vliegplank en voor de kast. Stertselen is dat ze de bijen hun achterlijf omhoog doen, de Nasanovklier openen en zo laten ruiken, “Jullie moeten hier zijn.” Want rond de plek waar ze hingen in de coniferen vlogen nog veel bijen, omdat ze de moer daar nog roken. Uiteindelijk zijn ze de kast in gevlogen.

De moer zit erin, ze zijn aan het stertselen

De moer zit erin, ze zijn aan het stertselen. Foto: Mathijs Herremans. 17 mei 2015.

 

Het was een geweldige ervaring om nooit te vergeten en zo’n kunstzwerm is alleen maar stressen, voor ons en voor de bijen. Nou heb ik deze keer ook wel gestrest (en de bijen), maar als we vaker laten zwermen gaat het vanzelf over. Als je de mogelijkheden hebt, laat ze zwermen!

Veger erbij en erin vegen

De veger erbij om ze in de emmer te krijgen. Foto: Safia Boulghalgh. 17 mei 2015.

Ik werd flink gestoken, maar gelukkig niet door de handschoen heen

Ik werd flink gestoken, maar gelukkig niet door de handschoen heen. Foto: Safia Boulghalgh. 17 mei 2015.

Gelijk in de zesramer

Gelijk in de zesramer, is toch op de eigen stand. Foto: Safia Boulghalgh. 17 mei 2015.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *