Onze eerste eigen honing

Nog geen eigen etiketten, maar die komen nog wel

Nog geen eigen etiketten, maar die komen nog wel. Foto: Mathijs Herremans. 26 juli 2015.

Afgelopen donderdag heb wij, Frank, Dirk, Dennis, Helena en ik honing geslingerd bij een imker uit Grubbenvorst. De honing is redelijk donker van kleur. We hadden ongeveer 5,4 kilogram. Helaas de bijen nu niks meer. En dat Terwijl we alleen de honingkamer hebben geslingerd. Misschien was het dus niet zo slim om de honingkamer te slingeren. Ook had ik twee redelijk volle broedramen uit een ander volk genomen. Die waren bedoeld als honingraam. Die hebben nog wel voer.

En nu slnger ik

Hier slinger ik de honing uit de ramen. Foto: Frank Schijven. 23 juli 2015.

Het slingeren gaat als volgt. Als de honing in de ramen goed is ingedikt verzegelen de bijen dit met was. Dat betekent dat het watergehalte onder de 20% is. Nectar bevat ongeveer 80% vocht. Je haalt met een ontzegelvork de wasdekseltjes eraf. Je hangt de ramen in een slinger. Een slinger is een soort van centrifuges. De ramen hangen aan hun zij erin en als je slingert vliegt de honing eruit door de middelpuntvliedende kracht en komt tegen de wand van de slinger. Dan loopt het naar beneden door de snijkraan in een dubbele zeef in een emmer.

Ger laat zien hoe e de raampjes ontzegeld

Ger laat hier zien hoe je moet ontzegelen. Foto: Frank Schijven. 23 juli 2015.

Iedere bij heeft zijn eigen taak. Na 3 weken binnen een taak te hebben gehad o.a. cellen poetsen, larven voeden, stuifmeel aanstampen in de cellen, koningin verzorgen, wachtbij enz. Gaan de bijen ongeveer 3 weken lang naar buiten. Dit is ook de gevaarlijkste taak en daarom wordt die taak als laatste gedaan. Het gevaarlijke kunnen prooien zijn, waardoor ze opgegeten kunnen worden en een storm die onverwachts komt. Ook vliegen de bijen zoveel dat ze hun vleugels kapot vliegen na drie weken. Zijn de vleugels kapot dan verlaten ze het volk en gaan ze ergens rustig sterven.

Even kijken wat de oogst is

Samen me Ger kijken wat de oogst is. Foto: Frank Schijven. 23 juli 2015.

De echt ervaren bijen gaan speuren naar nieuwe plekken voor stuifmeel, nectar, water en propolis en vertellen dit de haalbijen door een ronde dans, binnen 100 meter verder geen aanduiding waar het te halen is. In de rondedans laten ze de haalbijen wel ruiken en proeven waardoor ze weten wat het is, bijvoorbeeld een kersenboom. Hebben ze iets ontdekt verder dan 100 meter dan dansen ze de kwispeldans. Bij de kwispeldans vertelt een haalbij precies waar en wat er te halen is. Door achtjes te lopen en op het rechte stuk te schudden met het achterlijf. Aan de schud kunnen ze zien hoever het is, hoeveel voer ze mee moeten nemen omdat ze op bijvoorbeeld de terugweg wind tegen hebben. De haalbijen weten wat het is omdat de speurbijen ze laten proeven en ruiken. De kwispeldans is op de zon gebaseerd, ze kijken vanuit de ingang van de kast naar waar de zon staat en zien dan waar ze naartoe moeten. Hoe overtuigender en hoe langer de kwispeldans duurt hoe meer bijen er naartoe zullen gaan en hoe beter de plek is. Dit is een van de beste communicatie in het dierenrijk.

Je hebt bijen die halen nectar of stuifmeel, maar 15% procent van de bijen haalt stuifmeel en nectar. Als ze terug in het volk komen stoppen ze de stuifmeel in de cellen of geven de nectar door aan de bijen. Ondertussen heeft de haalbij gezonde enzymen toegevoegd aan de nectar in zijn maag. Als de haalbij thuis komt geeft zij de nectar aan een thuisbij die voegt er ook weer enzymen aantoe. Die bij geeft het ook weer door dit gebeurt tot wel 7 bijen. Uiteindelijk komt het in de plek waar de bijen het willen hebben. Bij voldoende, bijvoorbeeld als er veel lindes bloeien, in de honingkamer. Andere bijen ventileren weer de kast en daardoor dikt de honing in. Als het goed is ingedikt verzegelen ze het. Als 2/3 van een raam is verzegeld kan je het slingeren.

Ger geeft de eerste slinger.

Ger geeft de eerste slinger. Foto: Mathijs Herremans. 23 juli 2015.

Omdat er bij ons niks meer te halen was is ook de honing niet verder ingedikt. Als de honing boven de 20% watergehalte is kan het gaan gisten. Ik heb die bij Akkies Tuin laten meten. En het was een watergehalte van 19,5%. De honing is dus zeker 1 jaar goed.

Dit jaar is er erg veel donkere honing. Dat komt omdat het een heel droog jaar is en dat het dit jaar veel waait. Omdat het droog is en waait droogt de nectar in de bloemknoppen uit. En is er in de bloemen niks te halen. Bij onze lindes hebben de bijen dit jaar maar weinig gezeten, door de wind en de droogte. En dat terwijl de bijen gek zijn op de lindes. In twee weken tijd hebben ze er iets van 3 of 4 dagen ingezeten. Ook waren de lindes heel snel uitgedroogd. Andere jaren zaten ze er iedere dag. Omdat het droog is zijn er veel blad- en schildluizen die de sappen van de bladeren eten. De teveel aan suikers scheiden ze uit via een speciale klier. De mieren melken ook de bladluizen en dan gaan de bijen ook maar dat sap halen, het ligt voor het oprapen. Het is geen luizenpoep maar het wordt via een speciale klier uitgescheiden. Dit is een extra stap in het nectar worden. Het sap dat de luizen achter laten noemen ze ook wel honingdauw. Sommige imkers hebben honing bijna zo donker als koffie. En maken grappen dat ze motorolie hebben geslingerd. Dat kan je honingdauwhoning of woudhoning noemen. Duitsers zijn er gek op en Duitse imkers gaan naar speciale bossen voor, zoals hun het noemen, “waldhonig”.

In Nederland is het best bijzonder dat er zoveel imkers honingdauwhoning hebben. Normaal als het een periode droog is gaat het wel een keer regenen waardoor alle honingdauw wegspoelt.

Honing is erg gezond, zo bevat honing ongeveer 7 soorten suikers verder; enzymen, mineralen, vitaminen, stuifmeel.

18 potjes!

18 potjes! Foto: Mathijs Herremans. 26 juli 2015.

In de zon lijkt de honing lichter

In de zon lijkt de honing lichter. Foto: Mathijs Herremans. 26 juli 2015.

Bijen op een kluitje waar nog net de lege honingkamer stond

Bijen op een kluitje waar nog net de lege honingkamer stond. Foto: Mathijs Herremans. 23 juli 2015.

Vergeten de honingkamer met natte ramen weg te zetten. Nu stikt het er van de bijen. (Niet goed te zien op de foto)

Vergeten de honingkamer met natte ramen weg te zetten. Nu stikt het er van de bijen. (Niet goed te zien op de foto.) Foto: Mathijs Herremans. 23 juli 2015.

De bijen weten het raam wel te vinden!

Op dit net geslingerde raam zit nog genoeg voor de bijen. Foto: Mathijs Herremans. 23 juli 2015.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *