Middelste bonte specht

Middelste bonte specht in het Schuitwater

De zeldzame middelste bonte specht. Foto Mathijs Herremans. 2 december 2014. Klik op de foto voor een grotere versie op Flickr.

Vandaag ging ik voor het eerst met de fotowerkgroep van IVN De Maasdorpen mee om foto’s te maken. Ik ben sinds kort lid van dat IVN en wilde daarom graag een keer mee met de fotowerkgroep, omdat ik zelf ook foto’s maak en je misschien op deze manier dingen over fotografie en de natuur kan delen. We gingen naar het Schuitwater en begonnen bij de visvijver, waar ik laatst de aalscholvers had gezien.

Nadat we in het Schuitwater al helemaal om de visvijver waren gelopen, verschillende paadjes in waren geweest en voorbij de paarden waren, kwamen we bij een veldje. Ik zag daar een specht en zei zachtjes: “Daar in de boom een specht.” We moesten even zoeken, want hij verstopte zich. Hij kwam te voorschijn, wat op de foto hierboven te zien is. We maakte snel foto’s en iemand zei dat het er twee waren. Hij vloog weg en ik liet mijn foto zien. Miep zei: “Maar dat is geen grote bonte specht.” We zochten het op en dat klopte. Het bleek ook niet de kleine te zijn, maar de zeldzame middelste bonte specht. We probeerde hem nog te lokken met de telefoon door zijn geluid na te spelen. Ik hoorde hem weer tikken op het hout en ging opzoek naar hem. Ik hoorde dat hij op hol/dood hout tikte, maar ik kreeg hem niet gevonden. Ik bleek te laag te zoeken, hij zat hoger in de boom en vloog weg naar de overkant van het veld. Toen hoorde ik een andere, dus er bleek inderdaad nog een tweede te zijn ik maakte wat foto’s en een kort filmpje. De laatste vloog ook weg en ik ging terug naar de groep. Ik heb ze met rust gelaten.

De middelste bonte specht is een specht die in Nederland in opmars is. De middelste bonte specht zit qua grootte tussen de grote- en de kleine bonte specht in. Ik vond hem niet zoveel kleiner dan de grote. De middelste bonte specht zit vooral in oud eikenbos. Omdat de bossen in Nederland steeds ouder worden zal deze specht zich dus steeds meer thuis voelen en hoogstwaarschijnlijk toenemen. Ze duiken steeds meer op op verschillende plaatsen, met name in het oosten van Nederland, daar was het ook. De middelste bonte specht lijkt veel op de grote bonte specht, maar de baardstreep ontbreekt bij de middelste. De middelste heeft ook een rood petje, de grote niet en de broek is zalmkleurig in plaats van diep rood. Het geluid van de middelste is ook anders, maar dat laten ze alleen in het voorjaar horen, voor de rest zijn de middelste bonte spechten zwijgzaam en dan ook erg moeilijk te vinden. Ik zag hem gelukkig net achter de boom schieten, dus hij verraden zich. Spechten tikken altijd in de bomen voor de insecten om ze op te eten. Omdat ze dat doen, hoor je ze tikken en verraden ze zich. Ook vind ik sommige niet erg schuw, omdat ik denk dat ze te druk bezig zijn om te luisteren naar de insecten en het tikken op het hout en zich daardoor minder concentreren op de omgeving. Of dat dat klopt weet ik niet, maar dat denk ik.

Klik hier voor een korte video van de middelste bonte specht en hier voor een korte video van de grote bonte specht.

De zeldzame middelste bonte specht in het schuitwater, er was er nog een

De middelste bonte specht. Foto: Mathijs Herremans. 24 november 2014. Klik op de foto voor een grotere verse op Flickr.

De grote bonte specht haalt insecen uit een dode boom

De grote bonte specht foerageren. Foto: Mathijs Herremans. 11 juni 2014. Klik op de foto voor een grotere versie op Flickr.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *