Klimaatverandering en documentarie “Racing Extintion”

Bont Zandoogje.

Het bont zandoogje doet het juist goed door de klimaatverandering. Foto: Mathijs Herremans. 2 april 2014.

“Better to light one candle than curse the darkness” zei ooit een Japanse dominee waar dit liet op is gebaseerd voor de documentaire “Racing Extition”. Het nummer heet “One Candle” van J. Ralph & Sia. De documentaire maker was zeer geraakt door die uitspraak.

Als je de documentarie nog niet heb gezien en je wilt hem nog zien, ik vertel wat er zoal in de documentaire voorkomt, dus kies zelf of je verder leest.

Als wij niks doen aan de klimaatverandering zullen over 100 jaar 50% van alle dieren zijn uitgestorven. Alle massa uitstervingen van dieren ooit kwamen door een te hoog CO2 gehalte. De dinosaurussen zijn uitgestorven door meteorieten waardoor er veel te veel CO2 was. Dat is nu weer aan de gang, maar nu door de mens onder andere door: fossiele brandstof te winnen en te gebruiken in bijvoorbeeld auto’s en het maken van plastic en door teveel vlees eten en overbevissing. Hierdoor verzuren de oceanen en worden oerwouden gekapt. Omdat de oceanen verzuren verdwijnt het leven er, zonder oceanen is er geen leven meer mogelijk. Bijna 50% van de zuurstof komt uit de oceanen, door fotosynthese van algen. Nu is door het verzuren van de oceanen al 40% aan de algen verdwenen. Er werd gedacht dat de generatie van nu geen last van zou hebben van de verzurende oceanen en dat we nog konden wachten met het verhelpen van de verzurende oceanen. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Schelpen lossen in een te zure zee gewoon op.

Om vlees te eten moeten koeien, schapen, kippen en varkens eten. Vaak krijgen ze soja, maïs en andere granen, wat ze van nature niet eten. Ze staan de hele dag op stal in plaats van kruidenrijke graslanden of anders enkele uren buiten en op overbemesten gronden. Als bijvoorbeeld koeien kruidenrijke graslanden eten blijven ze gezonder en is antibiotica vaak niet nodig. Dat voer wat ze eten, soja, maïs en andere granen moet verbouwd worden, dat gebeurd veel in Zuid-Amerika, daar zijn oneindige mono-culturen van maïs en soja. Daarvoor moeten oerwouden gekapt worden. Door het groeiend aantal mensen en mensen die in armere landen willen gaan eten zoals er in westerse landen wordt gegeten: veel vlees! Dat is een grote reden van de kap in de oerwouden, veel mensen weten dat niet en denken maar dat ze moeten stoppen met kappen, maar ze zijn vaak zelf voor een deel de veroorzaker. Voor 1 kilo biefstuk is 25 kilo voer nodig. Ook kost die 1 kilo biefstuk zo’n 15.500 liter water, wat zorgt voor droogte. Je kan dus beter de kraan aan laten met tanden poetsen dan regelmatig een biefstuk eten. En dan heb ik het ook nog niet eens over genetisch gemanipuleerd voedsel.

Dit is een uitzending van “Zondag met Lubach” over vlees.

Door overbevissing verdwijnen de vissen en daardoor weer ander leven wat die vissen eet. Veel dieren in de oceanen eten plastic omdat er algen op zitten en ze daardoor denken dat het te eten is. Die vis wordt weer gegeten door een grotere vis en uiteindelijk vangen wij die vis en eten wij hem op met het giftige plastic. Of de vis wordt gegeten door een vogel en die sterft door het plastic in zijn of haar maag. In China eten ze graag haaienvinnensoep, daarvoor vangen ze haaien, ook hele zeldzame en snijden de vinnen af en gooien de haaien levend terug in de zee,  zonder vinnen.

Ook zorgt het kappen van oerwouden in Afrika, Zuid-Amerika en Borneo ervoor dat er minder zuurstof ontstaat en dat planten en dieren op die plekken minder kans krijgen en dieren en planten uitsterven of lokaal verdwijnen. Hierdoor neemt de biodiversiteit af waar veel dieren niet tegen kunnen, het een kan vaak niet zonder het ander. Bijvoorbeeld het gentiaanblauwtje:  het gentiaanblauwtje is afhankelijk van de plant de klokjesgentiaan, die zeldzaam is, maar ook van mieren: de knoopmieren. Als de plant of de mieren verwijnden verdwijnt ook het gentiaanblauwtje. Vroeger, honderden jaren geleden was het gentiaanblauwtje een veel voorkomende soort in Nederland, maar door verstedelijking en intensieve landbouw neemt haar gebied af. Hierdoor komt de soort nog maar op lokale pekken voor en als die daar verdwijnt komt die ook niet meer terug. Ook is de soort op lokale plaatsen gevoeliger voor inteelt. Door al die factoren is de soort kwetsbaarder en kan zich moeilijker aanpassen aan onverwachte veranderingen. Sommige dieren als het bont zandoogje trekken verder naar het noorden en hebben er eigenlijk baat bij bij de opwarming van de aarde, deze soort gaat juist vooruit. Andere dieren als sommige hommelsoorten trekken niet verder naar het noorden, maar hun zuidelijke grens verschuift wel naar het noorden, waardoor hun leefgebied kleiner wordt.

Aardhommel op de sleedoorn.

Een hommel op de sleedoorn. Bij sommige hommels wordt het leefgebied kleiner door de opwarming. Foto: Mathijs Herremans. 8 maart 2014.

Methaan zit al miljoenen jaren opgeslagen in de ijskappen op de noordpool. Nu de temperatuur stijgt en de ijskappen smelten kan dat methaan vrij komen. Methaan is 23x sterker dan CO2. Als dat vrij komt hebben we een nog groter probleem. Daarom moeten we zorgen dat de temperatuur niet verder stijgt!

Dit zijn maar een paar oorzaken en gevolgen van wat de mens doet en wat er gebeurd door de opwarming van de aarde. We moeten er dus iets aan doen, bijvoorbeeld 100% groene stroom (niet de goedkoopste maar lokale groene stroom) en minder vlees eten.

De website van Racing Extintion met tips voor een beter milieu: http://www.racingextinction.nl

En dan nog iets: ik heb afgelopen donderdag, 21 januari, een rondje van 3,5 km gelopen met 4 andere mensen, we hebben toen plastic, glas en blikjes opgeruimd. We hadden over de 3,5 km 2 boodschappentassen en een winkeltasje vol met oa: glazen flessen, blikjes, spullen van boeren die niks opruimen, een plastic bloempot, aluminiumpapier, sigaretten- en sigarenpakjes, zelf een plastictasje met geraapt afval erin. Dit was een route langs huis, tussen de akkers door en over een fietspad met zandweg ernaast. Er stond eerst ergens een prullenbak, maar die zal de gemeente wel weg hebben gehaald wegen bezuinigingen. Een paar weken terug hadden we hetzelfde gedaan, 3 km en toen ook door de bossen toen hadden we drie winkeltasjes vol. Laat iedereen gewoon zijn troep opruimen! Iedereen weet tegenwoordig wel dat spullen in de natuur gooien slecht is voor het milieu, ze doen het dus met opzet.

Laten we samen iets aan het milieu doen!

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *