Hoeveel soorten honing?

Vele soorten honing

Van linkonder naar rechtsonder: Coin de Bois bloemenhoning uit de Ardennen, lindehoning uit Veldhoven, zonnebloemhoning uit uit de Morvan, Frankrijk, kastanjehoning uit de Morvan, Frankrijk, biologische boekweithoning van de Traay uit zuid-oost Azië, rozemarijn honing uit Catalonië, Spanje, heidehoning uit Catalonië, Spanje. Middelste rij link naar rechts: bloemenhoning uit Congo, crèmehoning uit de Weerribben, koolzaadhoning uit de Noordoostpolder, heidehoning van het Honingmagazijn uit de Veluwe, kersenbloesemhoning van het Honingmagazijn, bloemenhoning uit Melderslo. Bovenste rij van links naar rechts: honing uit de Ooijpolder, onze eigen honing uit Melderslo e.o., honing uit Grubbenvorst en honing uit de bergen van Marokko.

Hoeveel soorten honing zijn er? Voor honing moet je niet naar de winkel, honing koop je bij een lokale imker! Ik zal uitleggen waarom. Honing is de winkel kan op brute wijze worden gewonnen. Normaal slinger je alleen de ramen uit de honingkamer, er zijn mensen die slingeren de ramen met broed! Daar zitten dus jonge larfjes in die de volgende generatie bij moeten worden en die wil je niet kwijt, waarschijnlijk overleeft zelfs het hele volk het niet. Dan wordt honing uit de winkel vaak verwarmd zodat ze makkelijk in potjes te gieten of te spuiten zijn. Honing mag niet boven de 40 graden Celsius worden verwarmd. Als je honing boven de 40 graden Celsius verband gaan de gezonde enzymen, mineralen, vitaminen en stuifmeelpollen kapot, wat je over houd is een soort suikerwater met honing smaak. Als je er mee wilt koken kan het wel, je houd dan alleen de honing smaak over. Is het niet verwarmd, dan kan het nog gezeefd worden waardoor ook de eerder genoemde gezonde eigenschappen eruit gaan. Wat ook kan is dat ze er water aan toevoegen omdat honing een watergehalte van maximaal 20% mag hebben. Honing heeft meestal een lager watergehalte. Doen ze er water bij dat wordt de honing minder zoet, dus dan voegen ze er ook nog suiker bij. Zo kan je natuurlijk veel meer honing maken voor heel weinig geld. Suiker en water kost (bijna) niks. Wat ik laatst hoorde bij het programma “Koken met van Boven” had ik nog niet gehoord en het zal vast wel waar zijn hoe gek het ook klinkt. Er was een imker die vertelde dat er imkers zijn die suiker geven aan de bijen en dat oogsten! Dat is dan suiker met een honingsmaakje. In Amerika en China wordt ook nog vaak antibiotica aan de bijen gegeven. Ooit mocht Chinese honing niet eens meer in de EU verkocht worden. Op honing uit de winkel staat van “EG en niet EG landen”. Dat betekend dat het uit Europa en uit de rest van de wereld kan komen, ze mengen honing zodat mensen niet verrast worden door de smaak, het moet altijd dezelfde smaak hebben. Maar het kan net zo goed een theelepel Europese honing zijn en de rest uit China (er zal nu wel minder antibiotica inzitten omdat het weer is toegestaan). En dit soort honing eten mensen!?

Daarom terug komend op de vraag, hoeveel woningen zijn er: ontelbaar! De honing van een lokale imker bij jou in de buurt is ieder jaar anders. Dit jaar was een droog jaar, dus er zat veel honing in van de luis. Volgend jaar is het misschien een beter honing jaar waardoor de linde meer nectar geeft, en je meer een mint smaak krijgt. Of misschien bloeit er op dat moment net iets anders erbij dan twee jaar eerder en smaakt de honing wéér anders. Zelfs twee volken naast elkaar kunnen andere honing halen. Het ligt er maar aan waar de speurbijen de haalbijen naartoe sturen. Volk F1 heeft misschien een mooie paardenbloemen veld gevonden op 2 km afstand, terwijl ze naast de blauwe bessen staan. Volk M1 is vind alleen de blauwe bessen al genoeg en stuurt al zijn bijen alleen naar de blauwe bessen. Dat is het leuke van natuurlijke producten ze smaken altijd anders, net als verse melk, zo van de koe en verse producten uit je eigen moestuin, ieder jaar anders! Dus houd je van honing, koop het dan bij een lokale imker. Honing kan je overal ter wereld kopen, want het smaakt nooit hetzelfde zoals in de winkel. En de lokale imker bij jou in de buurt kan alles vertellen over zijn honing.

Kijk ook een op: http://apiarymap.com. Dat is een website waar veel imkers zich hebben aangemeld over de hele wereld en waar je zeer waarschijnlijk ook honing kunt kopen.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *