Hoe ik parende Oranjetipjes tegen kwam

 

Twee parende Oranjetipjes

Parende Oranjetipjes, terwijl ik dacht dat het vrouwtje een Klein koolwitje was. Foto: Mathijs Herremans, 2 april 2014. ƒ/8.0, 9.4 mm, S1/640, ISO 250. Klik op de foto voor een grotere versie.

Afgelopen 2 april was ik aan het werk in de tuin. Ik zag een witte vlinder vliegen, met zwarte puntjes aan de vleugels. Ik dacht: “Die is klein, is dat dan het Klein koolwitje? Heb ik me daar dan vorig jaar iedere keer in vergist?” Ik zei: “Ik ga snel mijn camera halen.” En gooide snel mijn werkhandschoenen op de grond. Ik ren naar het huis, naar boven, naar mijn kamer, pak mijn camera en ga terug. “Gelukkig, hij zit er nog”. Toen kwam er een Oranjetipje aan. Die ging achter, wat ik dacht het Koolwitje aan. En dacht: “Rot op, ik moet een foto van haar”. Maar tot mijn verbazing gingen ze samen op een plant zitten. En toen dacht ik: “Dat is het vrouwtjes Oranjetipje, die heeft dus geen oranje.” Ik snel foto’s maken. Ze zaten langs elkaar, ik had zoiets van: “Dat is lastig”. Ik maakte veel foto’s, legde mijn camera weg en ging de kruiwagen leeg gooien. Toen ik terug was ging ik weer eens kijken bij die Oranjetipjes. Toen zaten ze onder elkaar. En ik weer: “Nog snel wat foto’s maken!” Snel mijn camera halen en weer een hoop foto’s maken. Ik kon erg dicht bij de vlinders komen. Ik was bang dat ze van schrik weg zouden vliegen, maar ze verroerde zich niet. Ik had mijn camera er maar en paar centimeter vanaf. Toen ik de foto’s terug keek zag ik dat ze heel goed gecamoufleerd zijn. Ik liet de foto’s nog aan iemand zien en hij zei: “O ja, die ene.” Ik zei: “Het zijn er twee, hè.” En hij: “Och ja, nu zie ik het.” Ik was heel blij met mijn foto’s want ik wilde al sinds vorig (ook al is dat helemaal niet lang) foto’s van parende vlinders.

 

Twee parende Oranjetipjes

Parende Oranjetipjes, hier zitten ze onder elkaar, ze hadden geen enkele neiging om weg te vliegen. Foto: Mathijs Herremans, 2 april 2014. ƒ/8.0, 4.5 mm, S1/500, ISO 250. Klik op de foto voor een grotere versie.

Een paar weken later zijn er nog steeds Oranjetipjes (vorig jaar niet gezien) ik zag er een op dezelfde plant als deze, maar dan een andere plek en wilde een foto maken. En opeens was hij weg, ik loop er naartoe en hij vloog weg. Hij zat er dus nog, zo goed zijn ze gecamoufleerd. Even later aan dezelfde plant op een andere plek kijk ik en denk: “Het lijkt wel of hij weer weg is.” En zag hem en maakte foto’s, die staat onderaan.

Het Oranjetipje heeft ook maar een zeer korte vliegperiode; half april-eind mei in één generatie. Vorig jaar heb ik ze niet gezien, maar was toen nog net niet met fotografie bezig. Dit jaar heb ik ze erg veel gezien. De eerste op 27 maart. Dit is erg vroeg, normaal dus vanaf half april. Ook toen ik hem zag stopte ik met werken in de tuin om er een foto van te maken. Ze zitten vaak op look-zonder-look en dat is  niet gek, want dat is de waardplant samen met andere kruisbloemigen. Het vrouwtje wordt vaak nectar drinkend waargenomen. Het mannetje maakt vaak patrouilles vluchten. De voorvleugellengte is 20 mm. Het mannetje is duidelijk te herkennen aan zijn oranje puntjes is de voorvleugelpunt. Het vrouwtje heeft zwarte puntjes, waar mensen, maar ook zelfs het mannelijke Oranjetipje zich kan vergissen met een Klein koolwitje. Hij merkt dat hij verkeerd is wanneer hij ruikt dat het niet ruikt naar het Oranjetipje. Het vrouwtje is ook weer goed te herkennen aan haar groen gemarmerd (camouflage) patroon op de onderkant van de vleugels.

Twee parende Oranjetipjes

Parende Oranjetipjes, je ziet hier hoe goed ze zijn gecamoufleerd. Foto: Mathijs Herremans, 2 april 2014. ƒ/8.0, 4.5 mm, S1/320, ISO 250. Klik op de foto voor een grotere versie.

Oranje Tipje.

Ook dit Oranjetipje was slecht te zien, ook al wist ik dat ie er zat. Foto: Mathijs Herremans, 20 april 2014. ƒ/3.5, 108.0 mm, S1/640, ISO 400. Klik op de foto voor een grotere versie.

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

  1. Leuke en duidelijke site en mooie foto’s, goed bezig!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *