Het Spuugbeestje

Het Spuugbeestje (Philaenus spumarius). Deze kwamen wij tegen tijdens een wandeling in ’t Schuitwater in Horst aan de Maas. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik heb er een aflevering over gevonden van Jan Wolkers.

Het Spuugbeestje

In dit spuug leeft het Spuugbeestje. Foto: Mathijs Herremans, 24 april 2014. ƒ/5.0, 5.8 mm, S1/250, ISO 320. Klik op de foto voor een grotere versie.

Het Spuugbeestje behoort tot de onderorde cicaden (Auchenorrhyncha), deze soort verzorgd 40.000 soorten. Het is in Nederland en België de meest bekende cicade. Het Spuugbeestje is 5 tot 7 mm. De kleur is bruingrijs met soms lichtere vlekken. De larven zijn bleekgroen tot -geel en leven in dit schuimnest, wat ook wel bekend is als koekoeksspuug. Het spuugbeestje komt op verschillende planten voor, een erg geliefde plant is lavendel. Ook op grassen en houtige struiken kan het Spuugbeestje gevonden worden. Het Spuugbeestje is ook wel bekend als het Schuimbeestje of Schuimcicade.

Cicaden zijn een onderorde van de halfvleugeligen (Hemiptera), de cicaden zijn niet zo bekend als andere halfvleugeligen zoals de bladluizen en wantsen. 

Jan Wolkers over het Spuugbeestje, klik hier.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *