Het Klein geaderdwitje

Het Klein geaderd witje (Pieris napi) is een vlinder die behoort tot de soort van de witjes (PIERIDAE). Ik heb deze vlinder vorig jaar erg vaak gezien, maar was toen net begonnen met fotograferen, en zag hem toen pas veel later dan nu. 

Deze vlinder heeft opvallende gekleurde aders. Deze zijn opvallender in de lente dan in de zomer. De zomervlinders zijn vaak moeilijk te onderscheidde van het Klein Koolwitje.

Vliegend Klein Geaderdwitje

Het Klein geaderd witje vliegt boven de facelia. Foto: Mathijs Herremans, 24 april 2014. ƒ/3.5, 75.6 mm, S1/1000, ISO 200. Klik op de foto voor een grotere versie.

De voorvleugellengte is 20-24 mm. Op de onderkant van de achtervleugels zijn de aders goed te zien, dit in tegenstelling tot de zomer variant. In de voorvleugelpunt zit een zwarte vlek. Bij mannetjes vindt op de voorvleugel één en bij vrouwtjes twee donkergrijze zwarte vlekken. Het Klein geaderd witje is een algemene standvlinder en komt over het hele land voor. Ze komen voor op vochtige terreinen zoals moerassen, hooilanden en langs bosranden; ook graslanden, tuinen en parken en heiden. De waardplant is vooral look-zonder-look en pinksterbloem, maar ook andere kruisbloemigen. Meestal in half beschaduwde vochtige milieus.

 

Klein Geaderdwitje

Het Klein geaderd witje nectar drinkend. Mathijs Herremans, 24 april 2014. ƒ/5.0, 108.0 mm, S1/250 ISO 200. Klik op de foto voor een grotere versie.

Ze vliegen van Begin april tot begin juni en van eind juni tot september in drie generaties. De tweede en derde generaties overlappen elkaar. Als het jaar te koel en nat is vliegen ze in twee generaties. In erg warme jaren vliegt er mogelijk een kleine vierde generatie. Ook kan het zijn dat zo’n late opleving wordt veroorzaakt door verschillen in de ontwikkelingstijd van de rupsen en poppen. De soort kan tot 2000 meter hoogte in berggebied voorkomen.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *