Het jaar 2014

Groene specht in Park Meerland

Groene specht, een mooi begin van 2015. In Park Meerland, in Meerhoven, Eindhoven. Foto: Mathijs Herremans. 3 januari 2015. Klik op de foto voor een grotere versie op Flickr.

Het jaar 2014… het was een mooi jaar. Ik begon mijn website. Ik werd lid van De Vlinderstichting en las in het blad “Vlinders” van De Vlinderstichting dat ze altijd mensen zoeken voor het tellen van vlinders. Gelijk een mail gestuurd en binnen een maand had ik al mijn eigen route, twee zelf wat niet vaak gedaan wordt. De routes lopen door het Schuitwater. Voor het uitzetten van die route was iemand speciaal vanuit Wageningen gekomen. Ook weer veel over vlinders geleerd dat jaar en op zoek gegaan naar zeldzame vlinders. Ik ben weleens met Marleen vlinders gaan tellen in de Leunse Paes, dit was ook altijd gezellig met een klein groepje. Ze doen het wel anders dan bij De Vlinderstichting. Door het tellen van vlinders was ik ook in contact gekomen met Staatsbosbeheer en ben nu voor hun vrijwilliger en ga ik volgend jaar ook voor hun vlinders tellen, ook in het Schuitwater.

Ook ging ik vaak met de wandelingen van IVN De Maasdorpen mee, waar ik weer veel van leer. De wandelingen gaan door het Schuitwater. Een keer vroeg iemand of ik bioloog was omdat ik zoveel van vlinders afweet. Bioloog wilde ik vroeger wel worden, maar ik moest hem teleur stellen en zeggen dat ik het mezelf had geleerd. Bij het IVN leerde ik weer veel van vogels, amfibieën, insecten en andere dieren en planten, van dat laatste wist ik nog niet zoveel, inmiddels een stuk meer en ook van de rest weet ik nu al een stuk meer. Ik zet altijd mijn fiets neer bij de Theetuin in het Schuitwater en kwam zo in contact met de eigenaar en die kende mensen die nachtvlinders telde. De eigenaar van de Theetuin zei dat ik maar eens met hun mee moest. Toen ik een keer een zonnebril had gevonden tijden het vlinders tellen en deze naar de Theetuin bracht zei hij dat ik die avond mee mocht, nog even gebeld en het was goed. Tijden het nachtvlinders tellen hadden ze al over mij gehoord van een boswachter via een boswachter en hun hadden weer aan de boswachter verteld dat ik veel van dagvlinders weet. Ik ben al op veel plaatsen bekend: IVN, De Vlinderstichting, Staatsbosbeheer, Imkervereniging. Toen ik samen met Frank in het bos naar de boswachter ging zei Frank dat de boswachter mij een beetje aan het testen was. En dan met name wat ik weet van vlinders, maar van de vlinders wist ik het wel, hij was onder de indruk, want wie weet nou dat de eikenpage rond 17.00 uur (’s avonds) vliegt om even te gaan drinken en daarna weer in de boom gaat zitten. Met diezelfde mensen van de nachtvlinders ook paddenstoelen gaan kijken en onderzoeken en ook daar weer veel over geleerd.

Zilvervlekdansvliegen aan het paren.

Mijn bijzonderste foto van 2015, de parende Zilvervlekdansvliegen. Foto: Mathijs Herremans. 20 april 2014. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr. 

Ook ben ik bij een aantal imkers geweest voor vragen en zo ben ik gaan nadenken over een imker cursus, ook omdat Frank vroeg of ik dat ooit wilde, ik had er zelf nog niet echt over na gedacht. Ik ben ook nog bij een andere imker geweest, toen ik eenmaal wist dat ik het wilde, voor de bestrijding van varroa. Ook heb ik op internet veel over bijen gelezen en wat is dat interessant! En wat is er veel over te vinden, ook veel Nederlandse informatie en wat zijn er veel verschillende meningen, methode en feiten, ja ik lees verschillende feiten over hetzelfde. De cursus dat gaat gebeuren (imkervirus?) en wat heb ik er een zin in. Frank en Marleen gaan ook mee doen door mij (imkervirus?) ik kan haast niet wachten. In het eerst jaar wel even doen wat ze op de cursus zeggen, ook al heb ik al zin om mijn eigen dingen te doen. Aan het einde van het jaar ben ik nog bij de fotowerkgroep van het IVN gegaan en kwam de eerste keer al gelijk een zeldzame vogel tegen, wat ook de foto van de maand januari is geworden op de website van IVN De Maasdorpen. En over foto’s gesproken, mijn meest bijzondere foto blijft toch wel de foto van de parende dansvliegen. Het fotograferen begon in 2015 al goed met de groene specht!

Nu op naar 2015 en hopelijk een mooi jaar in de natuur en het begin van de imkercursus, JOEHOE!

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

  1. Mooi verhaal, je hebt je draai helemaal gevonden geloof ik. Fijn voor je en gaaf dat je zo enthousiast bent. Als het lukt ga ik een keer met je mee. Groetjes, Bert.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *