Grote bonte specht bij zijn nest

Grote bonte specht, Mannetje, met voedsel bij zijn nest

Grote bonte specht, mannetje, met voedsel bij zijn nest. Foto: Mathijs Herremans. 27 mei 2015.

 

Ik heb gisteren anderhalf uur in ’t Ham gezeten, een natuurgebied in het zuid-oosten van Horst waar eigenlijk industrieterrein zou komen. Ik heb daar de grote bonte specht (Dendrocopos major) gefilmd. We waren er een dag eerder al gaan wandelen en kwamen toen het nest tegen. De volgende dag ben ik terug gegaan en heb er gefilmd. Dit is het resultaat:

Het mannetje en vrouwtje zijn makkelijk uit elkaar te houden; het mannetje heeft achter of op kop een rood streepje en het vrouwtje heeft geen rood streepje op de kop. De grote bonte specht heeft ook een rode broek, zowel het mannetje als het vrouwtje. Omdat ze in een hol broeden zien andere dieren die rode broek toch niet. Maar het rood op de kop misschien wel. Daarom heeft het vrouwtje geen rood op de kop. Bij veel holenbroeders zijn de mannetjes en vrouwtjes nagenoeg gelijk in (felle)kleuren. Kijk maar naar de kool- en pimpelmees en boomklevers. Omdat ze in een hol broeden zie je ze niet. Een eend daarentegen, waarbij het vrouwtje broed, hebben geen mooie kleuren zoals het mannetje wel heeft, die broeden niet in een hol, maar op de grond. Zouden ze felle kleuren hebben dan zien vijanden dat meteen en weten ze waar ze eieren kunnen halen of kuikentjes.

Grote bonte specht, Mannetje, met voedsel bij zijn nest

Grote bonte specht brengt voedsel naar zijn jongen. Foto: Mathijs Herremans. 27 mei 2015.

 

Wat mij ook opviel is dat het vrouwtje als ze het nest in gaat meteen weer naar buiten kijkt. Voor het vrouwtje eruit gaat kijkt ze  eerst weer een keer naar buiten. Het mannetje doet dat niet of minder. Het mannetje gaat erin, voert zijn jonge en gaat er weer uit. Misschien is het van het vrouwtje een moeder instinct om de nestplaats niet te verraden en dat het mannetje er minder aan doet of het hem niet interesseert. Misschien dat er in de dierenwereld bij de vrouwtjes meer zorg in zit dan bij de mannetjes. Net als dat moeders meer moeite hebben als hun kinderen het huis uit gaan en zich ongerust maken als ze laat thuis komen van het stappen. Terwijl vaders zich niet ongerust maken of gewoon doorslapen. Of deze waarneming van de spechten is toeval.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *