Glasvleugelpijlstaart en nu dan toch de koninginnenpage

 

De zeldzame glasvleugelpijlstaart op de vlinderstruik in de tuin

Tijdens de bloesem wegknippen van de vlinderstuik kwam ik de zeldzame glasvleugelvlinder tegen. Foto: Mathijs Herremans, 22 juli. Klik op de foto voor een grotere versie. ƒ/2.8, 56.9 mm, 1/1000, ISO 100.

Vandaag waren we in de tuin bezig met hout zagen voor in de winter. De zaagmachine ging kapot, dus gingen Teun en ik samen bij de vlinderstruiken de uitgebloeide bloemen wegknippen, zodat er weer nieuwe komen. Eén grote plant gehad, ja je bent er even mee bezig. Op naar de volgende plant. Ik was aan het knippen en zie iets groots in mijn ooghoek vliegen en denk: “Dat zal wel een bij zijn, maar toch even kijken.” En wat zie ik: een soort kolibrievlinder! Dus ik vraag aan Teun: “Teun, kan jij even op deze vlinder letten?” En ik ren naar boven pak mijn camera en ren weer naar de plant en vraag: “Teun zit hij er nog?” Waarop Teun bevestigend antwoord. Frank vraagt wat er te zien is. En ik zeg: “De kolibrievlinder!” Ik maak foto’s, maar dit is wel een van de lastigste te fotograferen vlinders. Hij gaat niet stil hangen en vliegt voor de plant en steekt zijn tongetje uit in de plant en hop weer naar de volgende bloem en weer enzovoorts. Toch zijn  een paar foto’s gelukt. Tijden het fotograferen zeg ik nog tegen Frank: “Volgens mij is dit geen kolibrievlinder!” Frank vraagt: “Wat dan wel?” Ik zeg: “Dat moet ik dadelijk even opzoeken, maar volgens mij heeft een kolibrievlinder geen doorzichtige vleugels.”

De zeldzame glasvleugelpijlstaart op de vlinderstruik in de tuin

Zo drinkt de glasvleugelvlinder en ook de kolibrievlinder. 22 juli. Klik op de foto voor een grotere versie. ƒ/2.8, 87.3 mm, 1/1000, ISO 100.

We gaan bijna lunchen en ik zoek het even snel op. Ik zoek op kolibrievlinder bij Vlindernet.nl en zie al dat dat hem niet is. Ik klik op hommelvlinder, maar die komt niet in Nederland voor (uitgestorven in Nederland), dus dat is hem ook niet en die is toch anders. Vanuit daar kom ik weer bij glasvleugelpijlstaart, en dat is hem! Deze vlinder is zeldzaam en komt vooral op kuststreken, en op zandgronden voor. En wij zitten op zandgronden, dat klopt. Er staat dat deze in de late ochtend of de vroege middag vliegt, dat klopt, want het was rond 12.45 uur. Ook staat er dat ze op buisvormige bloemen komen, zoals vlinderstruiken, kamperfoelie, slangenkruid, kleine ratelaar, rododendron en koekoeksbloem. En een leuk weetje… de vleugels zijn doorzichtig, omdat na de eerste vlucht de schubben er al af vliegen.

De koninginnenpage in de tuin op de vlinderstruik

Voor het eerst de koninginnenpage in het wild. Foto: Mathijs Herremans, 22 juli. Klik op de foto voor een grotere versie. ƒ/3.5, 79.8 mm, 1/800, ISO 100.

Als we gaan lunchen zegt Frank tegen mij: “Jouw dag kan niet meer stuk!” Maar nog wel beter, want we zijn klaar met lunchen nog wat aan het napraten en ik kijk voor de zoveelste keer naar de vlinderstruik en zeg: “Eeej!” Snel sta ik op en loop naar de vlinderstuik. En wat zag ik vanaf een afstandje… de koninginnenpage! Safia en Frank komen kijken, en ik zeg hij is wel erg oranje. En ook een stuk groter dan de twee die ik heb gekweekt. Misschien dat als ze in een bak zitten ze toch kleiner worden. En ook hun vinden hem meer oranje en groter. Frank zegt: “Maar omdat hij meer oranje is, is hij er niet lelijker op, eerder mooier.” Ik heb er wel 120 foto’s van gemaakt, waaronder een aantal video’s.

De koninginnenpage samen met een dagpauwoog

Mijn dag werd “goed”, “beter” en toen “best”. Foto: Mathijs Herremans, 22 juli. Klik op de foto voor een grotere versie. ƒ/3.2, 79.8 mm, 1/1000, ISO 100.

Nu zou je denken de dag kan helemaal niet meer stuk en is al beter dan goed, maar wat zie ik als we gaan fietsen en fietsen door het bos… de kleine ijsvogelvlinder! Ik heb nog een foto gemaakt, geen goede, want iedereen fietste door, dus ik ook. Maar ik weet zeker at het de kleine ijsvogelvlinder was, er was ook braam en daar drinken ze graag van. Op de foto is nog te zien dat hij bijna zijn gehele ondervleugels mist.

Dus nu is mijn dag “best” en het was Willy z’n verjaardag, dus ik denk allemaal cadeautjes van hem!

2014-07-22-De koninginnenpage op de vlinderstruik in de tuin 10-2

Mooie close-up van de koninginnenpage met het zonlicht er doorheen. Foto: Mathijs Herremans, 22 juli. Klik op de foto voor een grotere versie. ƒ/3.2, 79.8 mm, 1/1000, ISO 100.

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

  1. Wat een prachtige foto’s !!! Ik heb ze met plezier bekeken en kom zeker weer terug !
    Groeten Ans Schilperoort

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *