Foto van de week! Week 47

Kraanvogels

Kraanvogels die overtrokken naar het zuiden vanuit Scandinavië. Foto: Mathijs Herremans. 21 november 2014. Klik op de foto voor een grotere versie. ƒ/6.3, 108.0 mm, 1/1600, ISO 400.

De foto van de week is deze week de foto van een groep overtrekkende kraanvogels. Terwijl we paddenstoelen aan het kijken waren kwam deze groep voorbij. Margot hoorde ze aankomen en ze maakte een mooi geluid. Ik was zó blij ze te zien, omdat ze op zondag 9 november met duizenden over Melderslo heen trokken en ik toen in Den Bosch was. Ze waren zo weer voor bij en het waren al gauw honderd vogels.

De kraanvogels is een vogel van de familie van de kraanvogels. Sinds 2001 broed de kraanvogel ook in Nederland. Het is niet zeker, maar er wordt gedacht dat de kraanvogel tot aan de middeleeuwen in Nederland leefde. Tot de middeleeuwen was er voldoende hoogveen wat een uitstekend leefgebied vormde. De kraanvogel broed in uitgestrekte moerasbossen en hoogvenen. De vogels die ik zag overtrekken broeden in Scandinavië, Denemarken en Oost-Duitslanden en overwinteren in Zuid-Spanje en Noord-Afrika. In Zweden is het grootste aantal broedparen. Deze vogels rusten en eten wat in Nederland, dit wordt ook wel pleisteren genoemd. Ze doen dat in de Peel, het Dwingelderveld en het Leersumse veld. Daarna trekken ze verder naar Zuid-Spanje en Noord-Afrika. Ze eten voornamelijk plantaardig materiaal, maar soms ook insecten of kleine zoogdieren.

Bron: Vogelbescherming.

Hieronder staan alle foto’s gelinkt naar Flickr.
(Foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5foto 6foto 7.)

O, en voordat je bang bent dat deze vogels de vogelgriep mee brengen. De vogelgriep schijnt juist in Nederland te ontstaan! Bron Natuurbericht.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *