Foto van de week! Week 46

Een dagpauwoog aan het overwinteren, misschien wel de laatste van het jaar

Waarschijnlijk de laatste vlinder van dit jaar. Foto: Mathijs Herremans. 11 november 2014. ƒ/4.0, 74.3 mm, 1/80, ISO 100.

Dit is hem dan… de laatste vlinder van het jaar. Het is een dagpauwoog.

Helaas is het vlinderseizoen alweer een paar weken voorbij. Dit jaar duurde het extra lang en begon het extra vroeg. Zo zag ik de eerste vlinder dit jaar al op 24 februari en zag ik de laatste op 11 november, dat zijn 8,5 maanden. Veel vlinders hadden een extra generatie of een grotere laten generatie dan normaal. Je zou denk: “Dat is leuk!” Dat is het ook, maar de rupsen die dan geboren worden, hadden de kans allemaal te overlijden, als het vlak nadat ze uitgekomen waren ging vriezen. Dat was niet zo, maar dan zou er nog een tekort kunnen komen aan waardplanten.

Deze dagpauwoog kwam ik vlak bij huis tegen. We waren met de honden aan het wandelen en al onderweg terug naar huis. Ik heb haar maar voorzichtig op een eik gezet. Twee dagen later was zij weg. Het was toen goed weer. Hopelijk is ze toen weggevlogen of misschien is ze opgegeten door een vogel. Laten we hopen op het eerste, maar het twee is weer goed voor de vogels.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *