En dat was de moer! Over een stille moerwisseling en onze honing

P1250434

Waarschijnlijk een wisselcel, ze vonden de jonge moer niet goed. Foto: Mathis Herremans. 1 juli 2015.

27 juni schreef ik dat de nieuwe moer aan de leg was, met de nadruk op was. Waarschijnlijk vond het volk haar niet goed. Het duurde vier weken voor ze aan de leg was. Toen ik 27 juni keek zag ik alleen larfjes en gesloten broed, omdat ik dacht dat ik eitjes en kleine larfjes toch niet zou zien in donkere raten heb ik er niet heel goed naar gezocht. Gisteren, 1 juli, ging ik met Dirk in het volk kijken en zag aan het buitenste raam geen voer, geen stuifmeel en geen broed. Ik dacht: “De moer zal nog wel niet heel productief zijn.” Maar bij het eerste raam broed waren er geen larfjes. “Ja!” dacht ik “Dat kan misschien wel.” Ik ben net begonnen met bijen houden dus alles is nog nieuw. Maar toen ik bij een raam verder kwam en weer eens keek naar eitjes en larfjes, zag ik één larfje en die wordt ook wel vandaag of morgen gesloten. En wat hing daar onderaan op het raam… een moercel! (Zie foto, geen hele goede foto, op de foto is wel een ander raam). In zo’n cel worden nieuwe moeren geboren. Een zwerm hebben we niet kunnen missen, we zijn altijd thuis en wat ik hoor van andere imkers: dit volk heeft gezwermd en heeft een nieuwe moer, dus zwermt niet meer dit jaar. Ik had meteen iets van: “Niet verwijderen dit doen ze niet voor niets.” We keken verder zodat ik Dirk wat uit kon leggen en bij het 9e raam (we imkeren op 11 ramen) zat er nog een gesloten moercel en eentje waar nog koninginnengelei in zat. Ik dacht een stille moerwisseling. Het volk vind de nieuwe jonge moer waarschijnlijk niet goed en laten haar in zo’n cel een eitje leggen zodat er een nieuwe moer uitkomt die sterker en/of gezonder is.

Ik heb de moerdoppen mooi laten zitten en contact op genomen met een imker uit de buurt die 65 jaar ervaring heeft. En die zei dat het waarschijnlijk een stille moerwisseling is. Hij vroeg of ik de moer die erin zat niet heb gezien, maar dat heeft voor mij geen zin om naar te zoeken. Ik ga ervan uit omdat er geen eitjes en larfjes waren dat ze dood is gemaakt door het volk. En als beginner een ongemerkte moer zoeken is een hele klus. Later heb ik hem nog ge-sms’t om te vragen of ze niet teveel ruimte hadden. Ik denk zelf dat ze aan één broedkamer genoeg hebben.

Het kan zijn dat bij een moerwisseling de oude moer of de moer die niet goed is, door het volk blijft leven totdat haar dochter aan de leg is. Er zij zelfs gevallen bekend dat ze samen overwinteren. Maar opeens is dan de oude moer weg, dan is ze dood gemaakt door het volk of door haar dochter. Helaas is die bij ons waarschijnlijk dood. Dat is jammer, want als ze niet terugkomt van de bruidsvlucht of niet goed bevrucht is en darrenbroedig is het volk in de natuur ten dode opgeschreven. Maar imkers kunnen een hoop. Als de afgekeurde moer er nog was hadden ze nog een keer moercellen kunnen maken. Het weer ziet er de komende tijd goed uit voor een bruidsvlucht, dus dat komt wel goed.

Vandaag heb ik met Falco in de zwerm gekeken. Hij heeft ook interesse in natuur. In de zwerm hebben ze al nectar in de honigkamer. Hopelijk krijgen we er honing van. De honingkamer is er 27 juni opgezet. Ze hebben nu al 6 ramen uitgebouwd. Ik heb die middag nog alleen in het volk waar de moer uit is gekeken. Ze waren erg onrustig, dat kan komen omdat ik er gister al in had gekeken en omdat ze moerloos zijn. Ik heb de honingkamer eraf gehaald en het moerrooster tussen de twee broedkamers gedaan. In de broedkamer zaten zeker 3 ramen met flink voer, waarvan twee voor de helft verzegeld zijn en een aan één kant voor een kwart en de andere kant nog niet. Nog even en we kunnen slingeren! Er zijn vier ramen die ze zelf bouwen. dat wordt dus raathoning.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *