Eerste theorieles bijenhouden

Ik (Mathijs) op de foto.

Ik in een imkerpak bij Akkies tuin in Mederlso. Ik mocht toen mee in de bijen kijken. Foto: Frank Schijven, 6 september 2013. Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

 

Afgelopen zaterdag hadden Frank en ik onze eerste theorieles voor bijen houden, in ’t Zoemhukske van de Imkervereniging Horst e.o. Er waren ongeveer 16 mensen een aantal waren er niet. Marleen doet ook met ons mee (zie: verhaal vlinders tellen), maar zij kon deze keer niet. Ik denk dat als iedereen er is er ongeveer 21 mensen zijn, best veel. Dan worden de praktijklessen in twee groepen verdeeld. Er waren al een stuk of 5 mensen die al bijen hebben. Die 5 mensen zullen ons dan helpen met de praktijklessen, nadat de leraar het heeft voorgedaan. Want dan moeten wij. Ook moeten we wat we bij de cursus hebben geleerd, daarna thuis toepassen, dat is best wel spannend, want dan heb je niemand die je helpt. Je krijgt wel een mentor, die kunnen we dan bellen voor hulp. Helaas is nog niet bekend wie de mentoren zijn.

De leraar begon met uit te leggen wat we op onze papieren hadden moeten invullen, voor het lidmaatschap van de lokale vereniging en de landelijke vereniging, de NBV.

We dronken even een kop koffie de penningmeester zat langs ons, hij zei: “Ik ben de helft van mijn volken kwijt!” Dat is veel denk je dan, maar hij had er maar twee. Volgens mij kon hij er wel om lachen. Dan ben je toch 50% kwijt!

We kregen een powerpoint presentatie te zien over het leven van de honingbij. Dit is in het kort wat er verteld werd:
– Je hebt een koningin (moer), werksters (vrouwtjes) en darren (mannetjes)
– De werksters en de koningin uit bevruchte eitjes en darren uit onbevruchte eitjes, een dar is een exacte kopie van de koningin en heeft geen vader.
– Bijen en bloemen zijn een huwelijk, zonder bijen geen bloemen en zonder bloemen geen bijen.
– ’s Winters 1 koningin, 10.000 werksters en ’s zomers 1 koningin, tot wel 50.000 werksters en een paar duizend darren.
– Het volk verzamelt nectar (wordt honing), stuifmeel (zijn de mannelijk sporen van een bloem om zich voort te planten, eiwitten en vetten voor de larven en bijen), water (voor het koelen van de kast) en kithars (ook wel propolis, om alles dicht te kitten, komt uit bloemknoppen).
– De koningin gaat op bruidsvlucht, om te paren tot wel 15 darren, ze heeft dan genoeg sperma voor de rest van haar leven. Een koning kan wel 5 jaar worden.
– De werkbijen heeft gedurende haar leven verschillende taken: poetsbeurt, voedsterbij, bouwbij, warmtebij, wachtbij, haalbij.
– Bijen doen een twee soorten dansen om te laten zien waar nectar en stuifmeel is: rondedans, als de nectar en stuifmeel binnen 100 meter. En de kwispeldans als het nectar en stuifmeel verder dan 100 meter is.
– In de winter zitten bijen op een tros om warm te blijven, ze wisselen om de twee uur van binnen naar buiten.
– Bijen zwermen van nature. Dan gaat de oude koningin weg met een deel van het volk, een nieuwe koningin (tuter ze maken een tuut geluid) wordt geboren en gaat ook met een deel van het volk weg of blijft en vecht met de andere komende koningen (kwakers maken een kwaak geluid) of maakt ze meteen dood, nog in hun cel. Veel imkers maken een kunstzwerm, omdat zwermen overlast kunnen geven.
– Een volk is het hele organisme, alleen één werkster of alleen één dar of alleen één koningin kan niet leven, alle bijen zijn een soort van cellen van het hele organisme (volk).
– Bijen zijn de kleinste huisdieren en kleinste landbouwdieren.
– Sinds 1986 is er de Varroamijt, die op de bijen parasiteert, deze komt van oorsprong van de honingbijen uit Zuidoost-Azië. De westerse honingbij (apis melifera) kunnen er niet tegen. De Aziatische honingbij (een andere soort, apis cerana) kunnen er wel tegen. De Varroamijt neem veel ziektes mee en veel volken gaan er aan dood.
– Ons voedsel is van 1/3 afhankelijk van de honingbij.
– De honingbij is het 2e belangrijkste landbouwdier, na de rund.

Dit werd ons allemaal verteld tijden de presentatie, de presentatie was nog niet klaar, maar misschien gaat de leraar nog een andere keer verder met de powerpoint. De volgende les is weer een theorieles. die over het natuurlijke gedrag van het bijenvolk gaat. Ik heb er zin in!

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

  1. Mooi, hartstikke leuk en wat een stoer pak. Wanneer ik terug ben maar snel een keer afspreken! Groetjes aan iedereen. Bert

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *