Een natuur-update

Heikikker

De blauwe heikikker. Foto: Mathijs Herremans. 18 maart 2015.

Ik heb al een tijd niks meer geschreven. Dat komt aan de ene kant omdat het een slecht voorjaar is en ik niet zoveel kan zien in de natuur, wat ik wil, maar aan de andere kant had ik wel wat te vertellen. Zo ben ik naar de heikikker geweest. De heikikker is een kikker waarvan de mannetjes blauw worden in de paartijd. Maar ik zag op de foto’s pas dat ze blauw waren . Volgend jaar maar iets beter kijken als ik ter plaatse ben. En vandaag heb ik nog wat foto’s gemaakt van een citroenvlinder en een paar bijen met mijn nieuwe macro voorzetlens, waar ik erg tevreden over ben. Het is een Raynox dcr-150.

Heikikker

De blauwe heikikker. Foto: Mathijs Herremans. 18 maart 2015.

 

De heikikker (Rana arvalis) is een kikker die leeft in heides, hoog- en laagveen en veenweidegebieden. De kikker is zo speciaal en bekend omdat de mannetjes blauw worden in de paartijd. Het hoogtepunt is dan maar een paar dagen en in totaal zijn ze maar één week per jaar aan het paren. Als ze dat gedaan hebben leggen ze wel 500 tot een paar duizend eitjes. Heikikkers eten: kevers, rupsen, slakken, spinnen, torren, vliegen en wormen. Maar eenden. salamanders en vissen eten graag de eitjes en larfjes op. De volwassen kikkers zijn voedsel voor marterachtigen, ooievaars, reigers en ringslangen. Ze komen in grote delen van Europa voor, maar niet in het zuiden. In Nederland komen ze vooral in het oosten, noorden en zuiden voor. Ze klikken een beetje als een flesje dat je onder water doet; blub blub. Maar als er tientallen, zo niet honderden dat geluid maken is het wel anders. als je naar het water gaat en vanaf een afstandje luistert hoor je ze al (je hoort ze pas als je al redelijk dichtbij bent). Als je dan aankomt duiken ze weg en is het veel stiller, je met dan gaan wachten tot ze weer te voorschijn komen, dit kan wel 10 minuten tot een kwartier duren.

Citroenvlinder

Een macro foto van een citroenvlinder. Foto: Mathijs Herremans. 3 april 2015.

Vandaag zag ik weer een citroenvlinder, ik heb die op de dag dat ik naar de heikikker ging ook een stuk of 6 gezien, en tijdje erna weer en nu weer voor het eerst. Omdat het niet zo warm was ging deze citroenvlinder in de klimop zitten en kon ik mooi een foto maken met mijn nieuwe macro voorzetlens.

Ook had ik toen we bezig waren met de bijenstal een grijze zandbij gezien, ik weet dat deze alleen op wilg foerageren en ik had bij de wilg staan wachten tot er een kwam en er kwam er een. Deze was wel weer erg sloom, dat zou kunnen door een parasiet op zijn achterlijf, het zandbijwaaiertje, maar die heb ik niet gezien. Die parasiet leeft bij de mannetjes en vroeg in het voorjaar, het was een mannetje, dat kan je zien aan de witte snor. De grijze zandbij komt dus alleen in het voorjaar voor omdat er daarna geen bloeiende wilgen meer zijn. De vrouwtjes leggen zoals je aan de naam al kan horen de eitjes in de grond. Hiervoor graven ze gangen van wel 50 cm diep en maken daar kamertje waar ze de eitjes in leggen, het jaar erop komen de eitjes uit. Op de wilg was ook nog een andere bij, de grote zijdebij.

Meer foto’s van de heikikkers staan hier.

 

De grijze zandbij fourageert alleen maar op wilg

De grijze zandbij wil naar de andere wilg. Foto: Mathijs Herremans. 3 april 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vlieg

De grijze zandbij een mannetje te zien aan de witte snor

Grote zijdebij

 

Heikikker

Heikikker

Heikikker

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

  1. Wow, die lens is echt goed! Ik had het vandaag wel gezien bij die filmpjes van de mieren. Maar als je de vlinder, bij of naar die planten kijkt zie je gewoon de haartjes goed! Super mooi! Zo zien insecten er een stuk minder eng uit 😉 Eerder schattig, zacht en aaibaar! :)
    En die kikkers hebben die een soort slijm over zich heen? Omdat ze zo apart glimmen.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *