De zeldzame kleine ijsvogelvlinder, ik heb hem gevangen… met mijn camera natuurlijk!

De zeldzame Kleine ijsvogelvlinder

De eerste kleine ijsvogelvlinder, die ik zag. Foto: Mathijs Herremans, 7 juli 2014. ƒ/3.2, 108.0 mm, 1/640, ISO 100. Klik op de foto voor een grotere versie.

Vanochtend ben ik rond half negen naar ’t Schuitwater gegaan, speciaal voor de zeldzame kleine ijsvogelvlinder. Ik geef regelmatig waarnemingen door via Waarneming.nl en ik had de laatste tijd Waarneming.nl helemaal afgezocht op zeldzame vlinders in de buurt en in gebieden waar ik zou kunnen komen. Dit deed ik onder andere, omdat ik het leuk vind om te wandelen, maar eigenlijk omdat ik contact heb gehad met een vrouw van de Vlinderstichting en ik aanstaande woensdag met haar een telroute ga uitzetten Ik wilde ook graag weten waar deze zeldzame vlinders zitten. Op Waarneming.nl zag ik dat er in ’t Schuitwater één open plek was, wat bijna niemand weet, neem ik aan, waar in 2012 2 meldingen waren van de kleine ijsvogelvlinder, en dit jaar al 4, één langs het pad, en 3 in de open plek.

De zeldzame Kleine ijsvogelvlinder, met de vleugels half dicht

Met vleugels dicht vind ik hem veel mooier. Foto: Mathijs Herremans, 7 juli 2014. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/500, ISO 100. Klik op de foto voor een grotere versie.

En laat nou net de kleine ijsvogelvlinder van een open plek in vochtige loofbossen of gemengde bossen houden, bij bramen. De waardplant van de rups is kamerfoelie, nou weet ik niet precies hou die eruit ziet, maar die zal er vast wel ergens hebben gestaan. En zijn vliegtijd is nu. Alles klopte! Dus wat doe je dan na een weekend als je alles hebt uitgezocht in Den Bosch en vandaag de enige echte goede dag is voor de komende dagen… ja, dan ga je er ’s ochtend vroeg al naartoe. En niet als de vorige keer om zes uur, want toen was er nog niks, dus na half negen zat ik op mijn fiets, en om 9 uur was ik op de locatie. Ik had eigenlijk niet de goede kleding aan, gewone schoenen en een korte broek. Toen ik er aankwam schoot er nog een ree weg, hier zijn ook hun ligplaatsen, dit was ook duidelijk te zien aan het plat gelegen gras.

De tweede Kleine ijsvogelvlinder, gepakt door een vogel

HAP! Weg vleugels, en toch nog doorvliegen, wat een bikkel! Foto: Mathijs Herremans, 7 juli 2014. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/640, ISO 100 Klik op de foto voor een grotere versie.

Het stikte er van de Koevinkjes, Bruin zandoogjes en de Oranje zandoogjes. Ik was er sowieso te enthousiast over, ik ging er in het weekend al vanuit dat ik ze sowieso tegen zou komen. Dat is natuurlijk stom om te doen, want voor het zelfde geld kom je ze niet tegen en dan valt het erg tegen. Maar na dat het mij te lang duurde heb ik opgezocht wat de grootte is van de vlinder. Het was mij duidelijk dat als ik hem zou zien vliegen, hij meteen zou opvallen. Ik moest wel vroeg gaan, want op internet las ik dat hij vaak in de middag hoog in de bomen ging zitten en middag was het nog niet, dus wanneer komt ie nou. Ik liep nog een keer achterom de braam, maar nee niks. Het was nu bijna tien over half tien. Ik dacht bij Waarneming.nl zaten de vlinder meer aan de andere kant van de open plek. Dat zou nu niet zo zijn, want daar was geen zon, en vlinder gaan altijd naar de zon. Ik wilde erheen lopen, en toen… “Zag ik hem nou?” Het was een grotere vlinder en donkerder dan dan de Koevinkjes, en er leek ook nog wel een witte rand op te zitten. Ik dacht nog: “Ik zie wat ik wil zien, hij is er niet meer!”

Nummer 3 of 1 van de Kleine ijvogelvlinder

De derde, en nog net iets mooier dan de eerste. Foto: Mathijs Herremans, 7 juli 2014. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/640 ISO 100. Klik op de foto voor een grotere versie.

Maar ik liep weer terug richting het veld en ja hoor… daar was ie, voor het eerst een zeldzame vlinder. Ik heb van dit ene exemplaar wel 39 foto’s gemaakt. Ik belde Frank op en zei: “Hallo, hij zit hier voor me, en ik heb ook nog een ree gezien!” Waarop Frank zei: “Dat is mooi, missie geslaagd.” Ik hing op. Ik liep heen en weer om de braam om maar de beste foto te kunnen maken. En heb ook met de vleugels dicht, want dan is hij eigenlijk nog mooier. Veel mensen die niet zo veel van vlinders weten fotograferen ze alleen met vleugels open, maar een vlinder als het Koevinkje, moet wel met vleugels dicht, vanwege zijn mooie ogen. En toen dacht ik een kleinere te zien vliegen: “Een landkaartje?” Maar wat bleek nou toen ik hij ging zitten, deze was ook gebeten door een vogel. Je kon de hap zien! Deze was er 20 minuten later. Ik was er nu al één uur. Negen minuten later wilde ik gaan, maar ik had wat foto’s gemaakt van andere vlinders, en wilde toch afsluiten met de kleine ijsvogel vlinder.

De vierde Kleine ijsvogelvlinder, ook al gepakt door waarschijnlijk een vogel

De laatste, ook deze heeft het maar net overleefd. Foto: Mathijs Herremans, 7 juli 2014. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/640 ISO 100. Klik op de foto voor een grotere versie.

 

 

 

 

 

 

 

 

En het is maar goed ook dat ik dat heb gedaan, want er waren er nu 2 die niks mankeerde. Één van het begin en één nieuwe. En twee minuten later nog een waar ook een hap uit was. Ik heb er nog foto’s van gemaakt en ben gegaan, hartstikke blij! En heb natuurlijk afscheid genomen, mijn eerste zeldzame vlinder.

Nu op naar woensdag en mijn telroute uitzetten!

 

 

De zeldzame Kleine ijsvogelvlinder
De zeldzame Kleine ijsvogelvlinder nectar aan het drinken bij de braam
Nummer 3 of 1 van de Kleine ijvogelvlinder 

Nummer 3 of 1 van de Kleine ijvogelvlinder
Zitten, en vliegen.
Kijk eens hoe een vogel hem heeft geprobeerd te pakken met z'n vleugels dicht.

 

Author: Mathijs

Share This Post On

6 Comments

 1. Leuk stuk mathijs en ook mooie fotos

  Post a Reply
 2. Hoi Mathijs, een mooi en spannend verhaal. Het enthousiasme spat er van af!
  Knap dat het je gelukt is om, met het juiste speurwerk vooraf, deze zeldzame vlinder te vinden. En de foto’s zijn zoals altijd weer super!

  Post a Reply
 3. Ha Mathijs,
  Mooie ervaring en mooie foto’s.
  Een tip: Voor vlinders hoef je niet zo vroeg te gaan.
  Alleen als je de slaapplek kent van de vlinders kun je ’s morgens vroeg mooie foto’s maken; dan zijn ze nog niet genoeg opgewarmd om te kunnen vliegen.
  Dat is eigenlijk het leuke van vlinderen: je doet het als je uitgeslapen hebt en als het warm genoeg is:)

  Post a Reply
  • Hallo Sjaak,

   Ik had via waarneming.nl, zoals u kunt lezen, ontdekt, waar ze al 3 keer dit jaar waren waargenomen (en een keer langs het pad erlangs), en in 2012 twee keer.
   Dus ik wist dat ze er haast moesten zitten, maar met een zeldzame vlinder weet je het nooit.
   En op internet las ik dat deze vlinder, de kleine ijsvogelvlinder, in de middag, als het dus warmer is, hoog in de bomen gaat, ja dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg.
   Voor de zekerheid was ik dus maar ’s ochtends gegaan, en met succes, ik zal binnenkort dan maar eens ’s middags gaan.

   Groetjes Mathijs.

   Post a Reply
 4. Hey Mathijs,
  Wat een prachtige site hebben jullie gemaakt! en super mooie foto’s. Echt leuk!

  groetjes Ingrid en andrea (lkhb)

  Post a Reply
  • Hallo Ingrid en Andrea,

   Ik was ook heel blij dat ik deze vlinder heb ontdekt, eigenlijk via internet, maar nu ook in het echt.
   Vanaf nu ieder jaar er naartoe, en binnenkot nog een keertje.

   En morgen komt er een vrouw van de vlinderstichting met mij een telroute uitzetten, daar heb ik veel zin in en ga ik wekelijks vlinders tellen, voor de Vlinderstichting en het CBS.
   Jammer dat het morgen wat minder weer is.

   Groetjes Mathijs.

   Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *