De nieuwe moer is aan de leg

IMG_1999.JPG

Frank en ik tin ons bijenpak. Hier gingen we de zwerm scheppen. Foto: Safia Boulghalgh. 17 mei

 

Eindelijk is de nieuwe moer aan de leg! Moer zul je denken. Ik vind koningin geen goede naam voor de koningin in het bijenvolk, de koningin bepaalt eigenlijk niets, ze is  de moeder van iedere bij in het volk (van moeder komt het woord moer). Ze is eigenlijk een eifabriek, ze legt alleen eitjes en wordt een beetje verzorgt en gevoerd. In het verhaal van de zwerm heb je kunnen lezen dat we een zwerm hadden. In de kast waar de zwerm uitkwam zat nog de helft van de bijen die wachten op de nieuwe moer. Als we ze toen hun gang hadden laten gaan, kwamen er nog één of meerdere nazwermen met één of meerdere onbevruchte moeren. Frank heeft met Safia de doppen gebroken omdat we geen nazwermen wilde. Je laat dan alle rijpe moeren in het volk lopen. Dit kan pas na 16:00 uur. ’s Avonds vechten ze het dan zelf uit, de sterkste wint.

De jonge onbevruchte moer gaat na 5 dagen op bruidsvlucht. Met zonnig weer, 18 graden Celsius of meer en weinig wind (snelheden lager dan 18 km/u). Ze kan uiterlijk tot 3 weken na de geboorte op bruidsvlucht. Als ze op bruidsvlucht gaat vliegt ze naar een darren verzamelplaats en laat zich daar bevruchten met tot wel 20 darren. Ze vliegt zo hoog mogelijk de lucht in en alleen de sterkste dar kan met haar paren. Het kan tot uiterlijk vijf weken duren voor ze aan de leg raakt. Dat was bij ons. We hadden na ongeveer drie weken een raam met eitjes, larfjes en gesloten broed (broed in alle stadia, BRIAS) ingehangen omdat er nog niks was gelegd, zelfs geen eitjes. Twee dagen later had ik gekeken. Er waren geen redcellen, redcellen worden aangemaakt als er geen moer is. Redcellen worden aangemaakt van larfjes van 1, 2, 3 of uiterlijk 4 dagen oud. Omdat alle larfjes in de volk waar de zwerm uitkwam al aan het verpoppen waren (gesloten broed) konden ze geen redcellen maken en heb ik er een raampje met eitjes, larfjes en gesloten broed (broed in alle stadia, BRIAS) ingehangen. Maar er werden geen redcellen gemaakt. Vandaag toen we keken was er gelukkig gesloten werksterbroed. Er had ook alleen maar darrenbroed kunnen zijn. Dit noem je dan bultbroed, het broed steekt uit. De moer is dan darrenbroedig en kan niet gebruikt worden. In de natuur zou het volk ten dode zijn opgeschreven. Alleen kunnen de darren zich nog voortplanten.

Darren doen namelijk niks, behalve eten en paren. “Lekker!” denk je: “Dat wil ik ook wel: eten, niks doen en paren1” maar als de dar dan een keer mag paren met de moer scheurt zijn piemel eraf en valt hij dood op de grond, gedaan wat hij moest doen. Heb je niet mogen paren dan wordt je half augustus op randsoen gezet, nou ja, randsoen je krijgt gewoon geen eten meer. De darren verzwakken en worden uit de kast gedreven en verhongeren aangezien ze ook niet zelf kunnen eten. Dit noemen ze de darrenslacht.

Maar ik geloof dat darren veel belangrijker zijn dan menig imker denkt. Er wordt altijd maar geroepen: “Darren doen niks en mogen alleen paren en eten je honing op.” Maar er moeten goede en gezonde darren zijn en waarom zou alle honing voor de imker zijn aangezien de bijen het maken en hun het misschien nog wel harder nodig hebben dan wij. Imker van www.hapicultuur.be zegt dat alles om de darren draait aangezien darren voor de voortplanting zorgen van het gehele organisme. Als je de moer, de werksters de darren, honing, stuifmeel, was, raten, propolis en het drachtgebied als één geheel ziet. Het één kan niet zonder het ander.

Om Varroa te bestrijden word gesloten darrenbroed weggesneden, maar zo zullen de allersterkste darren niet geboren worden. Waardoor een moer met minder sterke darren moet paren, als dat generaties lang doorgaat krijg je zwakkere volken, dat ben ik van mening. BD imkers zeggen dat darren iets met communiceren tussen de verschillende volken te maken heeft. Darren mogen in ieder volk naar binnen, werksters niet.

Onze moer heeft waarschijnlijk pas later kunnen paren door het weer en is misschien ook nog later gaan leggen. Als beginner is het moeilijk om eitjes en kleine larfjes te zien. Waarschijnlijk zaten er de vorige keer al eitjes en misschien kleine larfjes en hebben wij ze niet gezien. Zeker in donkere raten vind ik dat moeilijk.

Met de zwerm gaat heel goed. Die zit sinds 17 mei in een 11 ramer. Op raam 1, 10 en 11 mochten ze zelf bouwen. Wij hebben er plexiglas op liggen en kunnen door de deksel eraf te halen in de kast kijken. Sinds twee dagen zitten ze over de gehele breedte, ook raam 1 en 2. Ze hebben zelfs al raam 2 (met kunstraat) helemaal uitgebouwd, ik denk zelfs in twee dagen tijd. We moesten mijn volk, M1, de zwerm en het volk van Helena bijvoeren. Alleen kon de zwerm niet bij het voer, toch hadden ze de vorige keer al veel voer. Een zwerm bouwt heel snel en haalt goed voer. Sowieso is het een sterk volk met een goede moer. We hebben er nu maar een honingkamer opgezet om te hopen dat we van dat volk honing krijgen. Ook staat er op volk F1 (waar de zwerm uitkwam) een honingkamer en die hebben in de tweede broedbak al honing. Honing nog van het voorjaar de honingkamer op de zwerm komt van mijn volk, die krijgt er binnenkort nog wel een.

Ik zal een keer foto’s maken van wat broed, dat je weet wat ik bedoel.

Ook heb ik bij mijn volk eindelijk de moer gezien en deze gemerkt.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *