De kleine parelmoervlinder in ’t Schuitwater

 

De kleine parelmoervlinder

De kleine parelmoervlinder die ik tegenkwam tijdens het vlindertellen voor De Vlinderstichting. Foto: Mathijs Herremans, 4 spetter 2014. Klik op de foto voor een grotere versie op mijn Flickrpagina. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/1600, ISO 100.

Donderdag 4 september was ik vlinders aan het tellen voor De Vlinderstichting. Dat doe ik wekelijks en geef dan de resultaten door aan De Vlinderstichting. Ik tel in ’t Schuitwater, in Noord-Limburg, tussen Broekhuizen, Lottum en Melderslo. Ik heb twee routes, op mijn eerste route kwam ik al iets bijzonders tegen, namelijk de kleine ijsvogelvinder. Dit is een route vlak langs een broekbos. Daar komt de kleine ijsvogelvlinder voor, maar helaas heb ik er geen foto van kunnen maken. Hij was me te snel af. Maar dat is wel apart. Normaal is de vliegtijd van begin juni-half augustus, daar komt nog eens bij, dat dit jaar alles 2 weken eerder was. De juni dip was in mei en de piek van de vlinder was ook twee weken eerder. Dit betekent voor de kleine ijsvogelvlinder dat er een tweede generatie is. Dan ligt het aan het popstadium of er genoeg licht was, waardoor vlinder in de cocon denken: “Hé, laat ik nog maar één keer vliegen.” Ik ben er dit jaar 9 tegen gekomen en dit was een van e mooiste, best veel voor een zeldzame vlinder, zeker meer dan de koninginnenpage; 4, twee zelf gekweekt een twee in het wild.

De kleine parelmoervlinder, voor het eerst gezien

De bovenkant van de kleine parelmoervlinder. Foto: Mathijs Herremans, 4 september 2014. Klik op de foto voor een grotere versie op mijn Flickrpagina. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/2500, ISO 100.

Op mijn tweede route, kwam ik langs een grasveld en zag ik iets op de grond zitten, ik dacht: “Hè!? Voorjaarsvorm landkaartje? Dat kan niet.” En gelijk zag ik dat het de kleine parelmoervlinder was. Ik wist dat deze hier voorkwam, maar had hem nog nooit gezien en nog niet eens verwacht dat ik hem tegen zou komen. Het was trouwens een vrouwtje, dus laten we er maar haar van maken. De kleine parelmoervlinder leeft of zandgronden. Het is een schaarse vlinder in Nederland en komt voor langs de kust. Ze worden vaak zwevend aangetroffen op plekken waar ze eigenlijk niet voorkomen, omdat het een mobiele vlinder is die ver kan vliegen.

Ze vliegen van begin april-eind oktober in drie soms vier elkaar overlappende generaties. De vlinder komt voor op open pioniersvegatatie en schrale droge warme graslanden met kale grond. Waar ik haar zag was ook een maand geleden gemaaid. Dus was het goede grond voor haar. Overal waren kleine jonge bloemetjes, dus kon zei lekker nectar drinken. In de duinen komen ze voor op schrale duingraslanden met een mozaïek van open grond, ruige vegetatie en lage begroeiing. Daar groeien duinviooltjes in de open begroeiing en de nectarplanten in ruiger delen. In het binnenland, bij mij dus, leven ze op zandgronden en langs rivieren bij braakliggende akkers, extensief beheerde graanakkers en akkerranden, waar akkerviooltjes en driekleurige viooltjes groeien. Er moet ook nog eens genoeg kale gronden aanwezig zijn, zodat de vlinder en de rupsen kunnen zonnen en natuurlijk veel nectar planten. Ja vlinder hebben hoge eisen en zijn kieskeurig.

De kleine parelmoervlinder is zeer mobiel, zelf zo mobiel dat ze soms helemaal naar Zuid-Engeland vliegen, waar ze dan voorkomen als zwerver. In Nederland koloniseren zwervers uit de duinen en uit het buitenland tijdelijk in het binnenland.

 

De kleine parelmoervlinder, lekker aan het drinken

De onderkant vind ik zelf mooier. Foto: Mathijs Herremans, 4 september 2014. Klik op de foto voor een grotere versie op mijn Flickrpagina. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/1600, ISO 100.

De kleine parelmoervlinder, het vrouwtje

Wat is ie toch mooi, hè! Foto: Mathijs Herremans, 4 september 2014. Klik op de foto voor een grotere versie op mijn Flickrpagina. ƒ/2.8, 108.0 mm, 1/1600, ISO 100.

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *