De kleine- en grote bonte specht [VIDEO]

De kleine bonte specht

De kleine bonte specht in de Tienraijse en Slowgenderheide. Foto: Mathijs Herremans. 4 februari 2015.

Woensdag 4 februari kwam ik terug van de fotowerkgroep van IVN De Maasdorpen. Ik zat lekker in het zonnetje buiten met de honden op het veld. En hoorde de hele tijd een specht roffelen en Frank zei dat hij dat ook al ’s ochtends deed. Ik nieuwsgierig, dus na een tijde deed ik de honden in het hok en pakte mijn camera en liep naar de specht. En wat een mooie specht! Het was de kleine bonte specht.

De kleine bonte specht (Dendrocoos minor) heeft hele mooie horizontale en verticale strepen op zijn rug, een rood petje en géén roodgekleurde broek (zoals de grote een rode broek heeft en de middelste een roze). Ook heeft de kleine bonte specht net als de middelste- en grote bonte specht en de zwarte specht twee tenen vooruit en twee achteruit om beter tegen bomen op te klimmen. De kleine bonte specht heeft een stevige staart, staartveren genaamd, die als ondersteuning wordt gebruikt bij het klimmen in bomen. Ook de grote bonte specht heeft deze staartveren. Als de specht deze mist kan hij niet meer tegen de boom blijven zitten.

Ik heb een paar opnames gemaakt en stond een tijdje recht onder de specht. De kleine bonte specht was aan het foerageren in de takken op zoek naar insecten.

In het weekend van 7 en 8 februari was ik gaan filmen op dezelfde locatie als de kleine bonte specht. Dat is vlak achter ons, ook die dagen en nu nog hoor ik de spechten al roffelen. Ik heb ook een filmpje van de grote bonte specht.

De grote bonte specht (Dendrocopos major) is de meest voorkomende specht van Nederland. Als je goed oplet kan het zijn dat je dennenappels onder eiken ziet liggen. Je vraagt je dan misschien af hoe dat kan. Dat doet de grote bonte specht en ook de kleine bonte specht. De spechten pakken dan een dennenappel en leggen deze tussen twee verschillende stammen en pikt de zaden uit de dennenappel. Dat is te zien in het filmpje van de grote bonte specht.

Spechten hebben een speciale spier in hun kop zodat ze geen koppijn krijgen tijdens het uithakken van holtes en als ze insecten tussen de schors uitpikken. Als ze insecten uit de schors pikken klinkt het als geklop. Ze wrikken dan hun snavel tussen en achter de schors en pikken er insecten uit. Het roffelen doen ze voor hun territorium en om een nest uit te hollen en dat klinkt per soort weer anders. Het roffelen kan tot wel 40 km/u gaan.De specht krijgt dus harde klappen tegen zijn kop. De specht heeft speciale spieren in het hoofd die dienen als stootkussen en als schokdemper.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *