De foto van week 42! Varroamijt bestrijden

Met de imker varroamijt bestrijden

De bijtel en het flesje met het spul tegen varroamijt. Foto: Mathijs Herremans, 18 oktober 2014. ƒ/2.8, 15.5 mm, 1/1000, ISO 125. Klik op de foto voor een grotere versie.

Ik was zaterdag 18 oktober bij de voorzitter, Jan, van de imkervereniging Horst aan de Maas e.o geweest. Frank (begeleider) had hem al een keer gebeld of we langs mochten komen, want ik ga volgend jaar de basiscursus imkeren doen en ik mag langskomen.

Afgelopen vrijdag ging ik naar de kapper en onderweg zag ik dat Jan de imker thuis was. Ik zag zijn vrouw achterom lopen, niet wetend dat het zijn vrouw was en ging er ook naartoe. Ik vroeg of ik langs mocht komen, de volgende dag 14.00 was goed. De volgende dag was ik er al om tien voor twee, Jan was al bezig met het werk van de bijen. Hij deed zijn pak uit en legde mij wat uit over mierenzuur. Mierenzuur wordt gebruikt tegen de varraomijt, je laat het mierenzuur verdampen in de kast, een keer kort en een keer lang. De varroamijt is een mijt die in de jaren tachtig naar Europa is gekomen met het vervoeren van bijen vanuit Azië naar Europa, deze mijt tast de larve aan door bloed te drinken en soms ook bij de bij. Door de varroamijt worden de bijen zwakker en sneller ziek, dit is slecht voor het hele volk.

Ondertussen deed ik een pak van hem aan en en pakte mijn camera. Jan deed de beroker aan en zei dat ze met alles roken, in dit geval met de slierten van de maïs. Hij rookte wat met de beroker, deed de eerste bak open, en blies nog meer rook naar binnen. Met een bijtel haalde hij het eerste raat eruit, legde deze opzij en maakte de rest los. Hij haalde het tweede raat eruit en spoot er meet een flesje wat spul op tegen de varroamijt en deed het raat een plaats opzij. Jan haalde de volgende eruit en deed hetzelfde. Zo ging het door tot hij bij de laatste kwam en het eerste raam er weer in zette. Soms had hij een kast met twee bakken op elkaar, soms maar één. En er waren twee volken waar hij vond dat er wel erg weinig van waren. Ook was er een volk waar geen broed was, larven. Hier dacht Jan dat dit volk het volgende voorjaar niet zou halen. Na een tijdje werd het wel erg warm in dat pak, met een t-shirt en nog een vest aan. Ik ging even weg en deed het pak uit. We gingen bij Jan naar binnen en ik kreeg een lekker glas zelfgemaakte appelsap. We hebben nog wat gepraat en ik kreeg boekjes mee van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en van Natuurmonumenten. Jan ging de andere bijen nog bestrijden tegen varroamijt en ik ging naar huis. Het was weer en erg leerzame dag, ik ben ook weer dingen vergeten, wat mij verteld werd. omdat er zoveel informatie over is, Jan nogmaals bedankt.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *