De foto van de week! Week 35

De foto van deze week is van… de grote groene sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima).

De grote groene sabelsprinkhaan, foto van de week

De grote groene sabelsprinkhaan. Deze kwam ik tegen toen ik een tuinvlindertelling deed. Foto: Mathijs Herremans, 27 augustus, 2014. ƒ/5.0, 108.0 mm, 1/250, ISO 100.

De sprinkhaan kwam ik tegen toen ik een tuinvlindertelling deed. Dat kan sinds kort het hele jaar door, ik was achter bij de boomgaard, toen ik iets groots zag springen het was een sprinkhaan, grote groene sabelsprinkhaan. Deze was met vleugels ongeveer 7 cm. Met voelsprieten, die schuin omhoog staan nog 2/3 langer. Het was een vrouwtje want ze heeft een legbuis, om de eieren te kunnen leggen. Het is geen top foto, maar toch de foto van de week.

De grote groene sabelsprinkhaan is meestal groen, zonder lekken, soms kunnen ze ook geheel gele zijn. Er is een bruine streep op het midden van de rug. De lengte kan maximaal 8 centimeter zijn, waarvan de vleugels of de legbuis ongeveer de helft is. Het mannetje wordt zonder vleugels 28 tot 34 millimeter, en het vrouwtje 27 tot 38 millimeter. De iets gekromde en zijdelings afgeplatte legbuis zorgt voor de naam sabelsprinkhaan. Deze wordt vaak aangezien voor angel, maar geen enkele sabelsprinkhaan kan ermee steken, ook ik pakte haar daarom niet op.

De grote groene sabelsprinkhaan is een goede springer, maar springt vaak alleen maar kleine afstanden en eigenlijk nooit verder dan enkele tientallen meters. De mannetjes “zingen” door de voorvleugels langs elkaar te wrijven, wat te horen is van drie uur ’s middags tot drie uur in de nacht. Het “zingen” is te horen tot een afstand van 100 meter. De vrouwtjes zetten rond september de eitjes af. Dit doen ze in schorsspleten of in de bodem, met de legbuis. De nimfen komen in de lente uit het ei, nadat ze hebben overwinterd. Bij de eerste vervelling, blijven de jonge sprinkhanen nog in lage begroeiing omdat ze nog niet kunnen vliegen. Pas eind juni, als ze volwassen worden gaan ze op hogere planten en bomen om beter te kunnen jagen en zonnen.

Op de foto zie je, als je goed kijkt, dat ze eten in haar mond stopt. Daar heeft ze weer sterke kaken die de insecten kapot maken, de grote groene sabelsprinkhaan eet vooral insecten, die op planten leven, en voornamelijk; sprinkhanen. Deze sprinkhaan is daarom ook niet schadelijk voor gewassen.

 

Nog meer foto’s, op de foto links zie je d’r in het geheel, met legbuis, wat veel mensen, inclusief ik, als angel aanzien, en midden en rechts zijn nog foto’s van de kop. Klik erop voor een grotere versie.

De grote groene sabelsprinkhaan, met vleugels zeker 7 cm lang.
De grote groene sabelsprinkhaan, dit is het vrouwtje, want ze heeft een legbuis.
De grote groene sabelsprinkhaan

Video van deze sprinkhaan.

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *