De foto van de Week! Week 34

De tijgerspin

De tijgerspin of wespenspin in de tuin bij een imker. Foto: Mathijs Herremans, 22 augustus, 2014. ƒ/4.0, 108.0 mm, 1/640, ISO 400.

De foto van de week is deze week van de Tijgerspin of ook wel Wespenspin (Argiope bruennichi)  genoemd. De tijgerspin maakt webben in laag gras, of tussen kruiden, hij is geel met zwart, om te laten zien dat hij gevaarlijk is, maar dat klopt niet helemaal. De kleuren zijn meer om vogels af te schrikken, want de tijgerspin is niet gevaarlijk voor vogels of andere zoogdieren en mensen. Veel mensen gaan weg bij deze spin, omdat ze denken met een gevaarlijk exemplaar te maken te hebben. Er zijn ook mensen die er van genieten. Hij valt niet op in het gras, ondanks zijn kleuren.

Het lievelingseten van de tijgerspin is sprinkhaan, ook al eet hij ook grote hommels of libellen die zijn web in vliegen. Hij wacht tot er iets in zijn web vliegt en maakt er dan snel een dikke laag spinsel omheen en maakt het af met een gifbeet.

Als je met een grasspietje de spin aanraakt gaat hij heel hard schudden met het web, dit doen meer spinnen en dit is om zich te verdedigen.

De tijgerspin komt eigenlijk oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar is de laatste 20 à 30 jaar naar het noorden toe getrokken, waarschijnlijk vanwege de klimaatsverandering. En daarom komt de spin nu ook in Nederland en België voor, eerst zuid België nu nog noordelijker.

Het vrouwtje maakt aan het einde van de zomer een papierachtige eicocon in de vorm van een kruik en legt daar tot wel 40 eitjes in.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *