De foto van de week! Week 31

De foto van de week van week 31 is… ik met een wolf!

Ik geef Hannah de wolf een lekker stukje vlees

Ik geef de wolf Hannah een stukje vlees. De foto is gemaakt door iemand die erbij was die ik niet kende. 2 augustus 2014.

Ik ging vanaf 2 augustus op vakantie. De eerste dag gingen we naar het Wolvencentrum in Bilstain. Daar vangen ze wolven op uit dierentuinen en van particulieren die er niet meer voor kunnen zorgen. Dierentuinen of particulieren willen ze eigenlijk laten inslapen omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen, maar deze wolven zijn gezond en mankeren niks, daarom vangen hun ze op. Ze hebben ook zes arctische wolven opgevangen uit een dierentuin, ook bij deze ging het een aantal jaar geleden niet goed en hebben ze wat moeten veranderen in de roedel en de roedel uit elkaar moeten halen.

Ik mocht met de eerste groep naar binnen bij de wolven. Toen we buiten het hek stonden te wachten kwamen ze al kijken. Ze zullen al wel weten dat ze iets krijgen. We kregen stukjes vlees en mochten deze aan de wolven geven. Hannah wilde wel graag en Pjotr is wat rustiger. Er werd ook gezegd dat deze later wel weer zou gaan. Hannah likte ook helemaal aan Peter Lennertz zijn gezicht. We moesten geen snelle bewegingen maken, want daar kunnen ze van schrikken. Peter Lennertz, de eigenaar ging wat vertellen over de wolven, zo is de dominantie theorie onzin. Als een wolf een stuk vlees heeft, is het van hem en ze geven de welpen als eerste eten, ze gaan er geen ruzie om maken. En de alfa’s, moet je als “vader” en “moeder” zien. Je moet een roedel zien als een familie. Wolven voeden hun welpen ook liever op dan honden, ze zijn minder streng. De  dominantietheorie is bedacht, in de jaren ’70, door een onderzoeker die wolven van verschillende families bij elkaar had gedaan. Met te weinig ruimte en te weinig eten. Daardoor gingen ze ruzie maken over het eten en de ruimte. Als er één loops werd gingen ze ook hier ruzie om maken. Vooral wolven van hetzelfde geslacht maakten ruzie. Ze weten nu dat dat niet klopt omdat ze betere technologie hebben om te onderzoeken, met bijvoorbeeld camera’s.

Eén wolf had ooit tegen hem gegromd. Dit kwam omdat hij een stuk vlees van de wolf weg wilde leggen, want dit lag te dicht bij het schrikdraad. Hij pakte het op, de wolf gromde en sprong meteen tegen hem op om zijn excuses aan te bieden. Deze wolven zijn absoluut niet gevaarlijk, ze zeiden wel dat er andere mensen zijn die wolven opvoeden en die ze agressief maken, die waren ook allemaal ingeslapen. Ik moest ook iets ondertekenen dat het mijn verantwoordelijkheid is als er iets van mij kapot gaat en dat je moet doen wat de begeleider zegt, Peter Lennertz dus.

Nadat hij wat had verteld kregen we nog een ronde om wat stukjes vlees aan de wolven te geven. Daarna gingen we naar buiten, en gaven ze de andere wolven nog wat bevroren kuikentjes. De wolven kunnen zich ook helemaal verstoppen tussen de bomen. Ze zeiden dat in dierentuinen dit nooit is, omdat mensen graag de dieren willen zien. Als je ze dan ziet lopen, lopen ze vaak zenuwachtig heen en weer, dan zijn ze gestrest. En dat willen zij niet, zij willen dat de wolven het goed hebben.

Hier zijn de andere foto’s die ik daar heb gemaakt.

Peter Lennertz en zijn wolf Hannah
De wolf Hannah
Ik met de wolf

Lekker stukje vlees voor Hannah
Just with a wolf
Een arctische wolf in het Wolvencentrum in Bilstain

Een van de arctische wolven in het Wolvencentrum in Bilstain
De moeder van Hannah en Pjort, de wolven waar ik bij mocht, en nog moeder van drie andere wolven

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *