De foto van de week! Week 29

De foto van de week is deze week van een… pluimvoetbij.

Een pluimvoetbij, het mannetje

Het mannetje pluimvoetbij recht in de ogen. De foto van de week! Foto: Mathijs Herremans, 15 juli. Klik op de foto voor een grotere versie. ƒ/3.2, 10.1 mm, 1/400, ISO 100.

Ik was zaden aan het knippen bij de vijver, en zag opeens een hele mooie bij. Hij vloog rond en ging op een zaaddoosje zitten van een bloem. Ik bleef kijken en vond het net een ijskoninginbij, een bij die de koningin kon zijn van een kolonie bijen ergens in een koud gebied. Ik dacht hij vliegt zo weer weg, dus heeft het geen zin om mijn camera te gaan halen. Maar hij bleef lang stil zitten en kon het niet laten om hem te laten vliegen, en geen foto te hebben van deze mooie bij. Dus haalde ik mijn camera. En foto’s gemaakt, dit is dus de foto van de week.

De pluimvoetbij die ik op de foto heb is een mannetje. De vrouwtjes hebben grote borstels op hun achterpoten, waar tegelijkertijd stuifmeel in blijft zitten en ze zo dus de planten bevruchten. De vliegtijd is van begin juni-eind augustus. Ze komen voor in bloemrijke omgevingen, duinen, dijken en bermen, spoorwegen, havens en industrieterreinen.

Ze nestelen vaak in kolonies, deze zijn dan 20 tot 60 cm lang en de bijen komen dan plaatselijk veel voor. De nesten liggen vaak in zandige gronden, maar kunnen ook op open gronden voorkomen of tussen stenen, bij spoorwegen en in tuinen en moestuinen. De pluimvoetbij haalt vooral de stuifmeel en nectar bij gele bloemen, en vaak lintbloemen (zoals paardenbloem). De pluimvoetbij komt door heel nederland voor, maar is zeldzamer op laagveen en kleigebieden.

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *