De bijenvolken controleren

IMG_0052

Vanmiddag in de bijen. Foto: Frank Schijven. 16 april 2015.

Dinsdag avond 14 april, zat ik in het imkerscafé toen ik werd gebeld door Safia dat Henk en Akkie er waren en dat de bijen er stonden. Ik fietste als een gek terug en daar aangekomen zaten ze aan tafel met een kop thee te praten. Een kwartier later hebben we de vliegplank open gemaakt. De volgende dag heb ik bijna de hele dag bij de bijen gezeten. ’s Middags toen het heel warm was vlogen ze als gekken en haalde stuifmeel. Omdat het een nieuwe locatie was, hingen ze voor de kast met hun hoofd ernaar toe en danste op en neer en vlogen dan weg, zo wisten ze hoe ze terug moesten komen. Ze kwamen met oranje en gele stuifmeel en laat in de middag zag ik ze nog met lichtgroene stuifmeel binnenkomen.

Vandaag hebben Helena en ik de kast gecontroleerd. Het volk van Frank en Helena als eerste en toen van mijn volk. We hebben een heel plan gemaakt hoe we te werk gingen. Het plan was om op de kast van Frank en Helena, kast F1, een tweede broedkamer te zetten. We hebben 7 ramen was gesmolten en 4 andere laten we over aan de bijen met een klein beetje was. De beroker aanmaken was ook nog een heel gedoe, maar of dat nou echt nodig was…? Maar toen we de kast open maakte was het eerste wat mij opviel dat het lege raam helemaal was uitgebouwd, binnen een week! We hebben stuifmeel gezien in verschillende kleuren: oranje, geel, groen. Ook gesloten broed, maar we hadden niet gekeken naar larfjes of eitjes en ook de koningin hadden we niet gezien. Er was wel erg weinig voer, maar een half raam. Ik heb Henk gebeld en die zei dat er dan geen tweede broedkamer op mag. Wel moest er genoeg plek zijn om eitjes te leggen. Dat was er nog wel, maar eigenlijk kunnen wij als beginners niet zeggen of dat er genoeg is. We hebben besloten er geen tweede broedkamer op te zetten en ook hebben we nog geen darrenvangraam in gedaan. We gaan het volgende week nog eens controleren.

Mijn volk was op 7 ramen en dat was het nog steeds, mijn kast is M1. Aan de buitenkanten van het volk zaten twee lege ramen en daar was nog niks aangebouwd. Ik heb die ramen eruit gehaald en vier ramen met een klein beetje was voor terug gedaan. Mijn volk had veel stuifmeel en veel voer, op ieder raam zat aan de achterkant van de kast wel wat voer. Ook heb ik eitjes, larfjes en gesloten broed gezien, dat wordt ook wel “Broed in alle stadia” genoemd of “BRIAS”. Bij mij waren ook al darren en hebben de bijen op sommige plaatsen de raten al verbouwd tot darrenraat. Ik heb de koningin niet gezien, maar die kom ik vast nog wel eens tegen! Mijn volk werd later wat onrustig, maar ik bleef rustig. Ik denk dat dat komt omdat ze nog maar op 7 ramen zitten de kast erg snel afkoelde, ik had er een theedoek bij liggen, maar die heb ik eigenlijk niet gebruikt, de volgende keer maar wel doen. Ook was ik toen Helena in kast F1 keek ik flink aan het praten, van wat moeten we doen, maar toen we in mijn kast keken, was ik veel rustiger, omdat het volk dan ook rustig blijft. Alsof er een knop omging.

Dit was de eerste keer in de bijen. Zondag is de bijen- en natuurmarkt in Horst en daar heb ik mijn fototentoonstelling en zal ik foto’s maken. Volgende week maar weer een keer in de bijen kijken, de fruitbomen beginnen nu met bloeien, dus er zal voldoende voer zijn voor de bijtjes en dan mogen ze uitbreiden en kan er een tweede broedkamer op kast F1!

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *