Broed en de moeren

Ik had nog gezegd in een eerder bericht een keer foto’s te maken van broed is alle stadia (BRIAS, eitjes, larfjes en gesloten broed). Dat heb ik nu gedaan. De koningin in het volk is de enige die zich zichtbaar voortplant. De darren planten zich ook wel voort, maar dat is maar een heel klein percentage van alle darren en ze doen het samen met de koningin hoog in de lucht. De koningin kan je eitjes zien leggen. Uit zo’n eitje komt een larfje, zo’n larfje gaat verpoppen en het verpoppen gebeurt in een gesloten cel.

Een koningin plant zich voort in een eigen cel, zei is groter en moet daardoor meer ruimte hebben, ook is de koningin de enige die zich verticaal verpopt en niet zoals de werksters en darren horizontaal. Darren komen uit grotere cellen dan werksters, darren zijn ook dikker en zien er lomper uit, ze maken een ander geluid tijdens het vliegen en hebben tweemaal zo’n grote ogen. Die grote ogen zijn er om goed achter de koningin aan te vliegen kunnen tijdens de bruidsvlucht en haar goed te kunnen spotten. Ook kunnen ze zelf niet eten en moeten gevoerd worden. Dat is natuurlijk uit evolutionair oogpunt. Zoals ik in een eerder bericht heb uitgelegd krijg je in augustus de darrenslacht, ze krijgen niks meer te eten en worden uit het volk gegooid. Als ze zelf konden eten konden ze nog weerstand bieden tegen de werksters. Ook kunnen darren niet steken. De angel bij bijen was vroeger een legbuis. Bij veel solitaire bijen en de honingbij is dit geëvolueerd tot een wapen.

Die cyclus voor eitje tot volwassen bij is voor de werksters, de darren en de koningin ligt anders.
Een werkster doet er 21 dagen over: 3 dagen eitje -> 6 dagen larf -> 12 dagen pop;
Een dar 24 dagen: 3 dagen eitje -> 6 dagen larfje -> 15 dagen pop;
En een koningin 16 dagen: 3 dagen eitje -> 6 dagen larf -> 7 dagen pop.
Een dar komt uit een onbevrucht eitje en de koningin en de werksters uit een bevrucht eitje. Een koningin is eigenlijk hetzelfde als een werkster, maar doordat zei alleen maar koninginnengelei krijgt ontwikkeld zij volledige eierstokken. Een dar heeft de helft van de chromosomen van zijn moeder, de koningin. Dat is een erg ingewikkeld verhaal en moeilijk te begrijpen.

Een koningin krijgt vanaf het begin alleen maar koninginnegelei. Koninginnegelei is super gezond. Dit is ook de reden waarom zei wel koningin wordt en een andere werkster niet. Werksters en darren krijgen in veel mindere maten koninginnnegelei en hoe ouder het larfje van een werkster of een dar hoe meer honing en stuifmeel ze krijgen. Een werkster leeft in de zomer ongeveer 6 weken en in de wintermaanden 6 tot 7 maanden. Een koningin kan wel 5 of 6 jaar oud worden. De meeste imkers vervangen koninginnen al heel snel. En halen die leeftijd dus niet. Maar waarschijnlijk worden koninginnen ook zo oud door de koninginnegelei.

Klik op de foto voor een grotere versie in Flickr.

Eitjes, een jong larfje en een ouder larfje

Eitjes, een jong larfje en een ouder larfje Foto: Mathijs Herremans. 31 augustus 2015.

Eitjes en verschillende leeftijden van larfjes

Eitjes en larfjes van verschillende leeftijden. Foto: Mathijs Herremans. 31 augustus 2015.

Niet helemaal scherp, maar gelsoten werksterbroed, nog een larfje en dat donkere is suiker

Niet helemaal scherp, maar gesloten werksterbroed, nog een larfje en het donkere is suiker. Foto: Mathijs Herremans. 31 augustus 2015.

Dit is een koninginnencel of moercel

Dit is een koninginnencel of moercel, in dit geval werd er een jonge koningin vervangen. Dat is bijzonder, want koninginnen worden normaal pas vervangen op een latere leeftijd, deze was niet goed. Foto: Mathijs Herremans. 6 juli 2015.

Drie van de vier koninginnen op een rij. Helaas ben ik de foto van Hare Majesteit de Koningin Erica Terpstra kwijt. Ja, als het beestje maar een naam heeft en Erica Terpstra kan zo leuk vertellen, zo’n leuke vrouw!

De bijenkoningin ook wel moer genoemd

De koningin uit kast M2, ze is gezwermd uit F1. Foto: Mathijs Herremans. 10 april 2015.

Hare majesteit

Dit is de kleindochter van de koningin uit M2 zei zit in F1. Haar moeder was niet goed, de moeder heeft een eitje mogen leggen voor een nieuwe koningin en is toen doodgemaakt door het volk. Foto: Mathijs Herremans. 31 augustus 2015.

Helena haar koningin

De koningin van Helena. Het witte stipje is om haar beter te kunnen vinden. Foto: Mathijs Herremans. 28 mei 2015. Klik op de foto voor een grotere versie, buiten Flickr.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *