Boek

img_1652

Sinds oktober 2016 ben ik bezig met een boek waarin ik imkers van de hele wereld interview. Nu is dit project bijna af en kunnen mensen mijn project steunen door middel van crowdfunding, onderaan deze pagina meer informatie over. Hierbij de uitleg over het ontstaan en hoe het er nu voorstaat met het project.

Hoe ontstond het project

In 2015 werd ik imker bij Imkervereniging Horst e.o., die vereniging bestond op dat moment 100 jaar. Ik heb van dat jaar foto’s gemaakt en dit in een fotoboekje uitgebracht. Geheel tevreden was ik niet. Toen ik in Het Bijenhuis was lag daar een boek van een andere vereniging die iets van 120 jaar bestond, snel bladerde ik erdoor en zag foto’s van vroeger en nu, maar ook verhalen van vroegere en nu. Ik dacht: “Dat had ik moeten maken”.

Een tijd later lag ik ’s avonds in bed te denken en wilde imkers interviewen, hierbij bedacht ik, om van iedere provincie in Nederland 1 imker te nemen van noord, midden, zuid, etc en 1 Imkervereniging. Maar Nederland leek me toch niet zo heel interessant. Ik bedacht daarna om imkers van de hele wereld te interviewen. Of de imker nu commercieel imker is, BD imker, korf imker, stadsimker, dat maakte niks uit, het liefst een zo breed mogelijk beeld van de imkers wereldwijd.

img_1651

img_1654

Hoe verliep het project

Ik ben in oktober 2016 begonnen met het zoeken naar imkers via Facebook, Google en YouTube. Dit was nog niet zo makkelijk als ik dacht, veel hebben het druk en dan duurt het lang soms was de communicatie wat lastig of kreeg ik geen antwoord. Maar uiteindelijk heb ik een aantal imkers gevonden, in een breed spectrum van de imkerij en uit unieke plekken op de wereld, zoals Madagascar, Pitcairn eilanden en Cuba, maar ook gewoon in Spanje of Nederland. De imkers zijn uit alle hoeken van de imkerij: beroepsimkers, hobby imkers, stadsimkers, een korfimker en zelfs een imker die ervoor zorgt dat bijen nestgelegenheid hebben in levende bomen. Altijd werd er vriendelijk gereageerd, de imkers leverde hun eigen foto’s en vaak nog extra informatie.

Dit heeft geresulteerd in een breed scala aan imkers, meningen en ideeën. Alle imkers kregen dezelfde vragen, zodat te vergelijken is hoe de imkers werken, denken en de imkerij ervaren. Zo zijn er imkers die geen problemen hebben met varroa, omdat ze er simpelweg nog niet leven, imkers die van mening zijn dat het niet slecht gaat met de bijen, maar met de mensen, imkers met 7 volken of met 2000 volken.

Hoe staat het project er nu voor?

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de tekst controleren en nog de laatste details bewerken. Dan kan het boek naar de drukker.

Crowdfunding

Dan nu een oproep aan iedereen die geïnteresseerd is om dit project te steunen. Helaas kan ik zelf de kosten voor het drukken van het boek niet betalen, daarom vraag ik jullie om hulp, mocht je interesse hebben om mijn project te steunen dan kun je ieder bedrag over maken op:
https://crowdfundingvoornatuur.nl/nl/projects/imkersvandewereld
Let er wel bij op om te kiezen uit een van de beloningen, dit hoeft niet, ieder bedrag is welkom.

img_1656

img_1655

img_1653