30 april vlinders tellen

Op 26 april had ik afgesproken met Marleen, dat ik samen met haar en een vriendin, op 30 april, vlinders zou gaan tellen in de Leunse Paes, mits het goed weer zou zijn. Het was de dag van te voren al minder weer, en aangezien vlinders zon en warmte nodig hebben was ik al bang dat het niet door zou gaan. Die ochtend, toen ik opstond, was het erg mistig. Ik gelijk naar het weer kijken, maar het zou toch wat mooier worden.

Vlindertelling; Klein geaderd witje

De eerste vlinder, bij de vlinder telling. Foto: Mathijs Herremans, 30 april 2014. ƒ/7.1, 34.0 mm, 1/800 sec, ISO 250. Klik op de foto voor een grotere versie.

’s Ochtend ontbijten en nadenken of het wel beter weer zou gaan worden. Iedere keer weer op mijn telefoon kijken, naar het weer. Toen belde Marleen, ik dacht: “Het zal wel niet door gaan”. Maar toch ging het door. Ik was blij, maar ja, zou je wel iets zien. Om 13.45 uur zou ik bij Marleen zijn, en zouden we er naartoe fietsen. Frank bracht mij, naar Marleen en toen ging de zon schijnen. Ik had ’s ochtends gezegd dat de zon maar 3 minuten zou gaan schijnen tussen 14.00 uur en 15.00 uur. En Frank zei: “Dit zijn die 3 minuten!”. We moesten allebei lachten. Daar aangekomen scheen de zon nog steeds, en zei Marleen: “Je hebt de zon meegebracht.” Even later kwam de vriendin van Marleen, Esther. Frank ging weg, en wij pakte de fiets en vertrokken. Daar aangekomen zagen we meteen het eerste witje, een Klein geaderd witje. En meteen een Citroenvlinder. Even later al een Landkaartje, dit zou toch een mooie telling worden, en zeker voor mij voor de eerste keer. Natuurlijk keek ik ook uit naar andere insecten en zag bijvoorbeeld deze vlieg, van de zwarte vlieg familie. We zagen al gauw ook het Bont zandoogje.

Vlindertelling; familie Zwartevliegen

Vlieg van de zwarte vliegen familie. Foto: Mathijs Herremans, 30 april 2014. ƒ/5.0, 108.0 mm, 1/800 sec, ISO 250. Klik op de foto voor een grotere versie.

Het was wel meteen de vraag bij de witjes, hebben we hem al geteld of niet. We konden wel een beetje zien waar de ene naartoe vloog en waar de ander vandaan kwam, dus schreven we hem de ene keer wel op en de andere keer niet. Op het veld zagen we ook in de struiken een spin, van de Kraamwebspinnen, deze spinnen kunnen over water lopen en steken hun poten in het water, trekken zo de aandacht van de vissen, en grijpen dan de vissen, kan het me eigenlijk niet voorstellen voor een spin van 1 tot 2,5 cm. Ze maken ook geen web maar jagen achter hun prooi aan.

We liepen richting water, er waren stukken te zien van de bevers die, een soort van glijbanen graven, om in en uit het water te kunnen. Er zaten al een heleboel libellen en waterjuffers. Ik wilde er eigenlijk wat meer foto’s van maken, maar we waren er voor de vlinders.

Vlindertelling; parende Rode waterjuffers

Parende Rode waterjuffers, tijdens de vlindertelling in de Leunse paes. Foto: Mathijs Herremans, 30 april 2014. ƒ/6.3, 108.0 mm, 1/320 sec, ISO 250. Klik op de foto voor een grotere versie.

Ik zag nog een mooie nachtvlinder, maar deze tellen we niet mee. Ook zaten er veel langpootmuggen, en ook veel parende langpootmuggen. We liepen verder langs het water, een rondje om een groep bomen. Marleen had ondertussen een zwart vlieg op d’r vest, “Die vond haar erg leuk”, dachten we. Daar liepen we wat rond en zag ik een Kleine vuurvlinder. Daarna zag ik nog een nachtvlinder. En zag thuis dat deze waarschijnlijk weer een eitjes legt, zonder dat ik het zag. Meteen daarna zagen we een Landkaartje op een struik. Zijn territorium aan het bewaken. We dachten nog even: “Is dat er wel een?” Maar dat was er een, was alleen fanatiek aan het zonnen, door zijn vleugels iets verder open te doen. We zagen ook nog echte koekoeksbloem, die niet zoveel voorkomt in Nederland. We liepen nu richting een moeras en gingen eerst nog ergens de bossen in voor de abelen, de bomen met ogen. Toen we er liepen schoot er een haas weg. Marleen vertelde mij, dat ze ooit in zuid-Limburg een rij abelen had gezien, waar je heel duidelijk de ogen kon zien.

Vlindertelling; beverdam

De beverdam, in de Leunse Paes. Foto: Mathijs Herremans, 30 april 2014. ƒ/3.2, 85.8 mm, 1/640 sec, ISO 100. Klik op de foto voor een grotere versie.

We gingen naar het moeras, en kwamen een beverdam tegen. Langs het watertje richting het moeras zaten een heleboel witjes en landkaartjes, ook was er een pad van de bever door het kroos te zien. De witjes telde we al niet meer mee. Er ging ook een Dagpauwoog op het kroos van het water zitten. Er vloog nog een Atalanta voorbij, en even later nog een. We liepen nu richting het moeras en daar zag ik een boom, met een soort tumor. Er zat een grote bult. Waarschijnlijk door een insect die daarvoor heeft gezorgd, dat de boom dat aanmaakt. De boom zag er ook niet meer zo goed uit. We liepen, maar zagen daar niet zoveel vlinders, in het moeras. Ik zag nog wel weer een nachtvlindertje, wel zagen we nog een meertje met kuifeenden. We liepen verder door het moeras en zagen een heleboel glijbanen van bevers. En aan het einde van het moeras zagen we nog een boom waar aan geknaagd was en jonge bomen die om geknaagd waren.

Vlindertelling; beverwerk!

Een om geknaagde boom. Foto: Mathijs Herremans, 30 april 2014. ƒ/2.8, 4.7 m, 1/640 sec, ISO 400. Klik op de foto voor een grotere versie.

We moesten nu helemaal terug lopen, omdat er een bruggetje was weggehaald. We liepen snel terug, want ik verwachte Michiel, mijn broertje, thuis. We moesten nu doorlopen. We liepen snel en terug lang het watertje, en onder het bruggetje waar we eerder over waren gegaan bleek nog een dam te zitten. Langs het watertje telde we de vlinders niet mee, omdat Dagpauwogen, Landkaartje en Bont zandoogjes de hele dag een territorium aan nemen, en dit dus waarschijnlijk nog dezelfde waren. Even later kwamen we nog een groep ganzen tegen. Hier heb ik nog in vlugt een mooie foto van gemaakt.

Vlindertelling; een groep ganzen vliegt weg

Een groep ganzen die weg vliegen. Foto Mathijs Herremans, ƒ/5.0, 32.5 mm, 1/800 sec, ISO 400. Klik op de foto voor een grotere versie.

We waren net iets te laat bij de fietsen en fietsen naar het huis van Marleen. Daar had ik nog de foto van de ganzen laten zien.

Dit was mijn eerste keer vlinders tellen. Ik vond het erg leuk en het weer viel heel er mee. Dit kwamen we tegen:

Klein geaderd witje – 18
Citroenvlinder – 3
Landkaartje – 10
Kleine vuurvlinder – 1
Atalanta – 3
Dagpauwoog – 7
Bont zandoogje – 6

Author: Mathijs

Share This Post On

1 Comment

  1. Nou, Mathijs, dat is een mooi verhaal en een mooie belevenis.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *