VIDEO: Controle Zwarte bijen Oktober 2017

Uitleg mijn Zwarte bijen

Dit jaar ben ik begonnen met de Zwarte bijen via De Duurzame Bij. Momenteel heb ik 2 P-volken, 1 F1 volk en 1 F2 volk. Alle volken staan op 4,9 mm kunstraat en 32 mm raatafstand (12 ramen in een spaarkast). Dit omdat er wordt vermoed dat door de kleine cellen en de kortere raakafstand de broedtijd verkort met wordt met 1 of zelfs 2 dagen, waardoor de varroamijt zich niet of minder kan voortplanten. Hier ga ik nu niet op in. Voor meer informatie zie de volgende websites:
resistantbees.com
kleinezwartebij.nl

Schermafbeelding 2018-01-13 om 12.10.37

Uitleg video:

Waar ik het nu over wil hebben is de volgende video die ik heb opgenomen op 15 oktober 2017. Hierin laat ik 2 Zwarte volken zien ter controle op het broed. Het eerste volk dat ik open is een volk op 6 ramen met een zuivere koningin aangepaard op Neeltje Jans. Het andere volk is een F1 koningin op 7 ramen. Ik wilde het verschil zien in de hoeveelheid broed en mogelijk het hetrosiseffect waarnemen.

Ik spoel de video’s door om ze geen geen minuten te laten duren, het kan hierdoor lijken alsof de bijen onrsustig zijn, maar zoals je ziet als het beeld op normale snelheid zich afspeelt zijn ze heel rustig en zelfs rustig op de raat. Ook zie je ze veel propolis verwerken. Ik moet hierbij zeggen dat ik geen vergelijk heb van een zuiver Carnica of Buckfast volk heb, maar ik kan met blote handen werken en in de bijenstal komen zonder pak, dat is voldoende.

Winter update:

602 F1: is ingewinterd op 4/5 raampjes bijen
802 P-moer: 3 raampjes bijen
zw F2: 6 raampjes bijen
801 P-moer: 4/5 raampjes bijen, Belgisch achtergrond, België x Texel > x Texel die laatste heb ik.
Dit geldt allemaal tussen de 0 – 5 Cº.

Zwarte bijen kunnen op 3/4 raampjes de winter overleven, bij Dylan Elen (zwartebij.org) doen ze dit al jaren. Voor bijvoorbeeld 802, dat volk is rond de 8 Cº 5 straatjes groot.

Plannen voor volgend jaar:

Het verschil in broed was minimaal, ik was bij het F1 volk ook vergeten te kijken naar eitjes en larfjes, de hoeveelheid broed was ongeveer een hand groot. Bij het F1 volk begon ik rechts omdat raam 1 een spekraat was en ik niet in oktober de moer om wilde brengen.

Koninginnenteelt en met de koninginnen naar Neeltje Jans gaan.

Alle Zwarte volken zijn niet behandelen en dat ben ik ook niet van plan om te gaan doen. De varroamijt behandelen vind ik korte termijn denken en schaadt toch de bijen. Ik zal de mogelijke verliezen ook accepteren.

Ander soorten raampjes gebruiken met spijkertjes in plaats van hoffmann waar alleen maar bijen tussen kunnen zien.

Volgend jaar ga ik deze twee volken volgen met het maken van video’s tot aan het maken van de kunstzwermen om zo het hetorisis effect waar te nemen. De volgende keer zal ik wat duidelijker praten.

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *