TBH volk van 2016

TBH volk 11 juli

11 juli, de zwerm kwam af op 10 mei, de bijen hebben duidelijke gele ringen. Foto: Mathijs Herremans, 11 juli 2016

Op de volgende foto’s zijn een bijenvolk in een Top Bar Hive te zien. Een Top Bar Hive (TBH), of op z’n Nederlands toplattenkast, is een kast waarin de bijen zich horizontaal uitbreiden in plaats van verticaal. De meeste TBH hebben een schuine want van een x aantal graden waardoor de bijen minimaal aan de zijkant vastbouwen. Op 10 mei liet ik een van mijn volken zwermen die in de TBH mocht. De volgende dag vertrok dit volk weer, wil je meer weten over hoe zwermen ontstaan en waarom dit volk waarschijnlijk weer vetrok uit de nieuwe kast, maar ze er uiteindelijk toch in terecht kwam, klik dan hier voor het artikel van 10 mei 2016.

De eerste foto is genomen op 11 juli. Op de tweede foto, 27 augustus, is goed te zien dat er een andere koningin in is gekomen. Er zijn geen bijen meer met gele ringen. Het volk had ongeveer 3 weken na het zwermen, als ik het me goed herinner, een stille moerwissel gehad, dat betekend dat de oude moer (moer = koningin en komt van moeder) waarschijnlijk niet goed was en het volk een nieuwe koningin kweekt zonder te gaan zwermen. Op de vierde foto, 3 september is goed te zien dat bijna alle kortlevende zomerbijen zijn gestorven en vervangen door langlevende winterbijen. Vanaf 21 juli tot september verliest een bijenvolk 70% van haar (zomer) bijen.

klik op de foto’s voor een grotere versie

Bijenvolk in TBH 27 augustus

Hier zie je goed dat er geen bijen met gele ringen meer zijn, er zijn andere genen in het volk gekomen. Foto: Mathijs Herremans, 27 augustus

 

2016-09-03-01 Foto Safia

Nog maar weinig bijen, in 1 week tijd zijn er veel bijen dood gegaan. Foto: Safia Boulghalgh, 3 september

 

Honingbijen op een tros in een nieuwe kast

De zwerm 2 dagen in de kast. Foto: Mathijs Herremans, 12 mei 2016

 

TBH volk 12 maart 2017

Het volk op 12 maart 2017. Foto: Mathijs Herremans.

 

2016-09-03-02 Foto Moer Safia

De nieuwe moer. Foto: Safia Boulghalgh, 3 september 2016

 

De bijenkoningin ook wel moer genoemd

De oude moer, ze ziet er totaal anders uit en haar werksters ook. Foto: Mathijs Herremans, 10 april 2015.

 

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *