Bijzondere waarnemingen juni en juli

Bruine eikenpage (Satyrium ilicis)

Bruine eikenpage (Satyrium ilicis)

In juni en juli heb ik nog wat bijzondere soorten waargenomen. Vooral tijdens het tellen van de vlinders. Op een route in het Schuitwater lopen koeien voor de begrazing. Waar de koeien lopen mag je normaal niet komen, maar ik mag omdat ik vlinders tel voor Staatsbosbeheer. Een stuk van de route moet ik over een hek, daar kan ik niet meer tellen omdat er hoog water stond en het gras hoog groeit. Ik zag daar iets staan drinken en zei zacht tegen mezelf: “Wat is dat, een kalf?” Het bleek een ree te zijn en hij of zij rende meteen weg. Op het andere stuk van de route fietste ik en stond een reebok te grazen, heel rustig keek me af en toe aan en ging lekker verder met grazen. Reeën zijn geen bijzondere dieren, maar iedere keer als je er een tegen komt blijft dit bijzonder, juist omdat ze normaal meteen weg zijn.

Eikenpage (Favonius quercus)

Eikenpage (Favonius quercus)

Toen ik zondag 3 juli in bed lag en uit het raam keek, dacht ik: “Weer geen goed weer om vlinder te tellen.” Ik ging wat later uit bed en de zon scheen, ik at, maar twijfelde toch. Ik zei tegen mezelf: “Ik ga toch, ik heb er een goed gevoel over.” Ik liep naar de fiets en zei nogmaals: “Ik heb er een goed gevoel over.” Toen ik op de fiets zat zei ik het nogmaals eens. Op mijn route bij de koeien stikte het er van de bruin zandoogjes. Ik liep verder naar waar ik de vorige keer het ree zag en er zat weer iets: “Wat is dat, een hond, Quinty? Nee, een vos!” Dacht ik bij mezelf. (Quinty is ons kleine hondje.) Helaas geen foto’s van kunnen maken, hij of zij zat daar mooi, keek me aan bewoog wat met z’n oren en liep weg, ik stond helemaal te trillen van de adrenaline. Ik zei nog (ik praat altijd tegen mezelf): “Het goede gevoel klopte.”

Kleine ijsvogelvlinder {Limenitis camilla)

Kleine ijsvogelvlinder {Limenitis camilla)

Ik ging naar de andere route en ik weet dat daar de bruine eikenpage zit, ik had er al eitjes van gevonden. Ik zei tegen mezelf: “Ik moet goed kijken of ik sporkehout zie.” Ik kan dan aan de sporkehout schudden en als er een bruine eikenpage in zit vliegt die misschien op. “Ik moet ook op de braam letten.” Zei ik ook nog en op dat moment dat ik langs een braam fiets zat er een bruine eikenpage! Foto’s gemaakt, gefilmd. En dacht weer: “Het goede gevoel klopte.” Ik ging mijn route tellen en die route loopt altijd over een stukje heide waar ik ook 5 eitjes van de bruine eikenpage had gevonden. In de heide staat kleine eiken, de waardplant van de bruine eikenpage. Alleen kleine eiken want de rups kan niet tegen het looizuur van eiken wat ze aanmaken als ze groter zijn. Ook staat er in de heide braam, die ze ook net als de kleine eiken voor deze vlinder laten staan. Ik lette op de braam, en ja hoor, daar zat er weer een op de braam, dat was nummer twee! Nu kon mijn dag echt niet meer stuk.

Verderop de route dacht ik: “Nog hier zat twee jaar geleden een kleine ijsvogelvlinder” en die zat er nu ook weer. Niet dezelfde, maar ik geloof erin dat dieren een soort communicatie hebben die generatie op generatie wordt doorgegeven waardoor deze vlinder weet dat dat een goede plek is, voor voedsel, voortplanting of wat dan ook. Ik ben die kleine ijsvogelvlinder daar nog twee keer tegen gekomen.

Verderop op de route ging ik weer schudden aan de vuilboom en nu vloog er een kleine vlindertje uit: “De bruine eikenpage of de gewone eikenpage?” Hij of zij ging op een blad van een eik zitten en vloog weer weg. Ondertussen was ik opzoek naar die vlinder en kwam er iemand langs gelopen, die vroeg of ik iets kwijt was en even later vroeg iemand of ik iets aan het zoeken was. Toen hun voorbij waren gelopen zag ik de vlinder weer, het was de eikenpage. Die had ik nog nooit gezien en wat en mooi vlindertje. De eikenpage heeft een hele kleine roltong. Dat heeft de eikenpage omdat de eikenpage normaal hoog in een boom drinkt van de honingdauw van de luizen, zij hoeft dus geen lange roltong te hebben om diep in een plant te gaan.

Toen ik de keer erop vlinders ging tellen zat er weer in die sporkehout een eikenpage. Ook kwam ik weer op de heide een bruine eikenpage tegen toen ik een aan een klein eikje schudden. Even later met het een wandeling van het IVN zat er weer een bruine eikenpage op de braam op heide. En dat was een andere dan in het eikje, want die had de vleugels op een andere manier beschadigde vleugels. Ik ben ook nog met iemand die ik via Facebook heb leren kennen van de vlindermonitoring, mensen die vlinders tellen voor De Vlinderstichting, op zoek gegaan naar de bruine eikenpage, we hebben er nog twee gevonden, helaas geen foto.

Meer foto’s van de vlinders van 2016:

Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *