De eerste honing is geslingerd

Ik aan het slingeren

En draaien aan de slinger. foto gemaakt door collega imker Ger. 21 mei 2015.

Vandaag heb ik de eerste honing geslingerd van 1 volk. Die hadden 9 van de 11 honingramen vol met honing en zo goed als verzegeld, 1 raam hebben ze zelf uitgebouwd en is raathoning, die wordt niet geslingerd, maar wordt zo opgegeten. De honing zal voor het grootste deel blauwe bessen honing zijn. Ook zit er natuurlijk meer in dan enkel van de blauwe bes: bijvoorbeeld: van de fruitbomen, paardenbloem, lijsterbes, veldesdoorn, paardenkastanje, gewone vogelkers, laurierkers, krentenboompje en allemaal kruiden in het gras. Inmiddels bloeit de meidoorn, en dat betekent dat de voorjaarsdracht voorbij is. Hier zal de dracht nog even door gaan want de blauwe bessen bloeien nog en het is hier een monocultuur aan blauwe bessen. Later bloeien de asperges waar ze stuifmeel van halen en er staat nog maïs, bloembollen en granen waar ze niks aan hebben, nagenoeg niks voor de bijen dus. Hopelijk halen ze toch wat met de lindes die ergens in juni zullen gaan bloeien.

De verzegelde en al ontzegelde raten

Voor het nog verzegelde raam, achter de al onverzegelde ramen. Bijen verzegelen de honing als deze goed is ingedikt, minder dan 20% vochtgehalte. Foto: Mathijs Herremans. 21 mei 2016.

De zwerm die ik laatst had geschept (hier te lezen) was de volgende dag weer vertrokken. Gelukkig heb ik ze nog kunnen scheppen. Ik zag de zwerm op tijd omdat ik de honden uit ging laten op het veld, eigenlijk wilde ik daar nog een kwartier mee wachten en dan had ik de zwerm een stuk moeilijker terug gevonden. Ze hingen nu zeker 3 meter hoog in een uitgeschoten stuk midden in de haagbeuk. Er kunnen twee redenen zijn waarom ze weer vetrokken. Reden 1 kan zijn dat ze de kast nog te nieuw vonden ruiken, teveel naar hout. Nadat ik de zwerm opnieuw geschept heb, heb ik de kast ingewreven met gras en er propolis tinctuur ingedruppeld. Ik was dit tijdens de eerste keer zwermen helemaal vergeten. Reden 2 kan zijn dat ik de eerste en de tweede dag dat ze erin zaten teveel aan de kast heb gezeten om wat aan mensen te laten zien en te vertellen. Daardoor zouden ze verstoord kunnen zijn. Ik denk dat het een combinatie van beide is.

Het zwermpje in de kartonnen doos was vertrokken, maar daar is een nieuwe zwerm van de blauwe bessen voor terug, en die bezit al een hele 11 ramer.

Honingbijen op een tros in een nieuwe kast

De bijen hangen mooi in een tros. In deze kast mogen ze zelf bouwen. Foto Mathijs Herremans. 18 mei 2016.

 

 

De eerste honing van het jaar, blauwe bessen honing

Ger is aan hert slingeren en ik ben ondertussen aan het verzegelen.

De honing loopt al uit de slinger

De honing loopt uit de slinger door een dubbele zeef in een emmer.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *