Het zwermseizoen is begonnen

Een belegd speeldopje, nu een zwermcel

Op het midden van de raat, dat balletje, is een zwermcel, hier zat een eitje in. Foto: Mathijs Herremans. 2 mei 2016.

Maandag 2 mei heb ik de bijenvolken gecontroleerd op zwermcellen. Volk M2 wil al gaan zwermen, dit volk had vorig jaar ook gezwermd. Ze hadden zeker 18 speeldopjes waarvan er bij zeker 4 speeldopjes een eitje in zat en zodra de speeldopjes belegd zijn is het een zwermcel. Ik heb het hele volk gecontroleerd en kwam van de belegde zwermcellen alleen maar cellen tegen met eitjes. Ik heb ze weggehaald, want de blauwe bessen komen hier in bloei en daar hoop ik wat honing van te krijgen. Als ik ze had laten zitten hadden we over uiterlijk 9 dagen een zwerm en dan kan je de honing wel vergeten. Nu moet ik dit volk iedere 7 dagen controleren en de doppen weghalen. Als de blauwe bessen zijn uitgebloeid dan mogen ze zwermen en probeer ik ze te scheppen en krijg ik zo een nieuw volk, een zwerm is de geboorte van een nieuw volk.

Volk M1, staat nog steeds op 1 bak en hadden pas 6 ramen broed en had nog geen speeldopjes. Dit volk ontwikkeld zich langzaam. Volk F1 had ook speeldopjes maar nog niet belegd. Dit volk is bezig de honingkamer uit de bouwen en er zat al wat honing in. Het gaat nu heel snel met de bijen en de natuur.

Een belegd speeldopje, nu een zwermcel

Zo kan een speeldopje eruit zien. Hier dacht ik alleen al een eitje in te zien, misschien net gelegd. Foto: Mathijs Herremans. 2 mei 2016.

De moer

De koningin/moer uit volk M1. Foto: Mathijs Herremans. 21 april 2015.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *