Voorjaarsinspectie bij de bijenvolken

De werksters komen net terug van de wilg

De dames komen met stuifmeel van de wilg thuis, sommige zitten helemaal onder. Foto: Mathijs Herremans. 26 maart 2016.

26 maart was het geweldig weer voor de bijen, zeker 16 graden en een beetje zuiden wind, later op de dag waaide het harder. De bijen kwamen voornamelijk met geel stuifmeel van de wilg thuis. Ik kon het niet laten en heb de voorjaarsinpectie gedaan, want het duurt veel te kort zo’n bijenseizoen, ik ben blij dat het weer gaat beginnen.

Volk F1 zat op zo’n 7 à 8 straatjes en had mooi gesloten broed, zeker twee ramen. Ik heb niet verder gekeken en ook niet te lang, maar ik zag ook kleine larven. In het pak suikerdeeg wat ze eerder hadden gekregen, hadden ze al gebouwd. Een aantal weken terug had ik de onderbak eronderuit gehaald, nu hebben ze een bak met kunstraat terug gekregen. De oude raat smelt ik om in een zonnewassmelter die ik nog ga maken, helaas wordt het weer deze week minder, anders konden ze gaan bouwen in de onderbak, want met dracht willen de bijen bouwen. Het volk werd al snel onrustig, ik hoop dat dit volk niet te snel onrustig wordt, want dat was vorig jaar nadat ze hadden gezwermd ook zo.

Volk M1, stond op 1 bak. Ik heb ze er ook een bak met kunstraat onder gegeven. Volgens het boek van Ben Som de Cerff over jaarrond imkeren kan je ze een bak geven als de wilgen bloeien. Ook alle imkers doen dat anders, ik vind het een fijn boek, daarom doe ik het, dan heb ik iets om mee aan vast te houden. Dit volk bleef mooi rustig en zat op zo’n 8 straatjes ze hadden zeker nog 5 ramen voer. Dat kan ik mooi gebruiken voor zwermen of kunstzwemmen. Het volk had wat minder broed, maar ik wilde ze niet verder storen en ik heb niet verder gekeken, omdat je kans hebt op het inballen van de koningin zo vroeg in het seizoen. Inballen is dat een deel van de werksters naar de moer gaan en zich om haar clusteren en haar dood “koken”. Ze krijgt het zo warm dat ze dood gaat van de hitte. Als dat nu gebeurd zullen ze een nieuwe koningin maken, maar er zijn nog geen darren om haar te bevruchten.

Ik was eigenlijk van plan om volk F1 en M1 te verenigen. Ik heb besloten dit niet te doen, omdat de volken sterk genoeg zijn om de voorjaarsdracht met voornamelijk blauwe bessen binnen te halen. Ik zal dan 1 volk teveel hebben als ik ze laat zwermen. Mocht ik alle volken kunnen scheppen, dan verkoop ik er 1.

De cargovluchten kunnen landen

Hoe meer stuifmeel er binnen komt hoe meer de koningin gaat leggen, helaas was het goede weer mar van korte duur. Foto: Mathijs Herremans. 26 maart 2016.

Volk M2, zoals vorig jaar het beste volk, zag er ook nu weer zeer goed uit, ik heb de koningin gezien en ook dit volk had in de onderbak zeker 2 ramen broed. Verder heb ik niet gekeken, maar dat kunnen er best meer zijn. Omdat ik dit volk teveel voer had gegeven, wat voor een groot deel al op is, zit het broed nog onderin. Daarom heb ik hier de onderbak er niet onderuit kunnen halen. Maar aan de andere kant in de natuur wordt de ruimte ook niet groter en kleiner naar behoefte van het volk en vorig jaar is dit volk op nieuwe raat gezet, doordat het een zwerm was.

Het seizoen is begonnen. Nog een paar weken en de kersenbomen en de andere fruitbomen komen in bloei en de honingkamer kan erop.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *