De bijen halen stuifmeel in het vroege voorjaar

Honingbij op zoek naar nectar en stuifmeel bij de krokus

Mmhh… eindelijk eten! Foto: Mathijs Herremans. 24 februari 2016.

Dit was 24 februari een mooie lentedag na een voor de bijen slechte periode om te vliegen. Het zoemde bij de krokussen!

Sowieso was het nog winter, maar eigenlijk was de winter te warm. Het beste voor bijen is 3 maanden achter elkaar winter, met echte koude, ipv dan weer warm en dan weer koud. Ze verbruiken met een kwakkelwinter meer voer waardoor ze kans hebben door de voedselvoorraad heen te gaan omdat het meer warmte kost zich warm te houden

Als de bijen stuifmeel verzamelen gaat de koningin meer eitjes leggen, hoe meer stuifmeel hoe meer ze zal gaan leggen, want er is dracht. Er kunnen dan larven worden groot gebracht tot volwassen bij. Maar in het vroege voorjaar is er nog niet zoveel te halen, dus zal de koningin ook niet zoveel leggen, omdat er weinig stuifmeel binnen komt.

Video van een bij die stuifmeel verzameld op de krokus.

Honingbij verzameld stuifmeel op krokus

Vandaag, 17 maart, kwamen sommigen bijen thuis met hun onderlichaam helemaal onder de gele stuifmeel, dat is waarschijnlijk van de wilg. De wilg is een hele belangrijke stuifmeelleverancier in het vroege voorjaar. Imkers vinden het ook altijd prachtig om hun bijen thuis te zien komen met stuifmeel. Verder kwamen ze met andere soorten geel stuifmeel thuis, geel met een oranje tint, crémewit, van het klein hoefblad en een geelgroene kleur.

Ook kwamen er bijen met propolis thuis. Propolis is van hars van de bomen en bloemknoppen, de bijen gebruiken het om kiertjes te dichten en het is een natuurlijk antibiotica, anti schimmel en voor nog veel meer kwalen goed het houd de bijen gezond en mensen ook als ze het in huis hebben.

Als het aan mij ligt mag of eigenlijk moet het seizoen beginnen. Ik had me ook moeten inhouden niet in de kasten te kijken.

Honingbij op zoek naar nectar en stuifmeel bij de krokus

Foto: Mathijs Herremans. 24 februari 2015.

Honingbij op zoek naar nectar en stuifmeel bij de krokus

Foto: Mathijs Herremans. 24 februari 2015.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *