Reinigingsvlucht en verschil tussen zomer en winterbij

25 januari was de eerste reinigingsvlucht bij de honingbijen bij mij. Normaal is dat ergens in februari of maart, maar dit jaar is er (nog) geen echte winter geweest. Hierdoor verbruiken de bijen ook meer voer en is er mogelijk geen broedstop geweest van de koningin. 3 december hadden de bijen ook al een reinigingsvlucht, dat is zeer uitzonderlijk (klik hier voor dat filmpje).

Een gezonde bij poept niet in het volk. Daarom houden bijen hun poep op tot een mooie zonnige dag van boven de 8 graden Celsius met weinig wind van om met z’n alle uit te vliegen en te poepen. Poepen ze wel in het volk en zie je bruine strepen over de raten of voor op de kast, dan weet je dat er iets niet goed is. Tijdens de reinigingsvlucht poepen ze vooral op witte voorwerpen als was die buiten hangt te drogen of een witte auto.

Op het plaatje hieronder zie je goed wat er in de winter anders is dan in de zomer. Links een zomerbij en rechts een winterbij. Het roze is de endeldarm, die is bij een honingbij zeer oprekbaar en duwt in de winter de middendarm helemaal omhoog en vult het hele achterlijf. De middendarm is het belangrijkste spijsverteringsorgaan. In de zomer heeft een bij het niet nodig om haar endeldarm op te rekken en neemt de honingmaag meer ruimte in om nectar mee te verzamelen of voor het opslaan van honing als brandstof.

zomer vs winterbij

Het achterlijf van een zomerbij (links) en winterbij (rechts). Met dank aan Emily Scott van www.adventuresinbeeland.com. Klik op het plaatje voor haar artikel over dit onderwerp.

De witte worm-achtige slierten zijn de buisjes van Malpighe. De buisjes van Malpighe nemen afvalstoffen op van de verschillende organen in de bij en vervoerd het hemolymph (insectenbloed, te vergelijken met ons mensen bloed) en geeft de afvalstoffen af aan de dunne darm. In een honingbij zitten tot wel 150 van die buisjes van Malpighi. Deze zijn verbonden met de dunne darm en de middendarm. De dunne darm is de licht roze krul verbonden met de endeldarm en de middendarm.

De koningin doet niet mee aan de reinigingsvlucht. De koningin is na de korte dag weer eitjes gaan leggen en daardoor kan zij niet meer vliegen omdat haar eierstokken weer tot ontwikkeling zijn gekomen. Ook wordt de koningin uitsluitend met koninginnengelei gevoerd en dat bevat nagenoeg geen onverteerbare stoffen. Bij koninginnengelei wordt alles opgenomen in haar lichaam. Moet ze wel poepen, dan doet ze dit gewoon in het volk. De werkster ruimen het dan op. Darren tref je bijna nooit aan bij de reinigingsvlucht, die zijn vaak al uit het volk gestuurd, tijdens de darrenslacht, voordat de winter begonnen is.

Author: Mathijs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *